Gudrun Hasle arbejder bl.a. med kartoffeltryk. Pressefoto.

Ordblindeugen bliver noget helt særligt i år. Vi får nemlig besøg af kunstneren Gudrun Hasle, som i løbet af Ordblindeugen vil afholde kunstneriske workshops for ordblinde på Rønnebæksholm og Næstved Bibliotek. Projektet lanceres til Kulturnatten med en pop up workshop på Næstved Bibliotek fredag den 1. oktober kl. 16.00-22.00.

Det var egentlig et tilfælde da kunstneren Gudrun Hasle opdagede, at hendes ordblindhed kunne bruges i en kunstnerisk sammenhæng. Hun opdagede, at når man mødes af en tekst med stavefejl, skrevet på den måde, som en ordblind hører og ser for sig, tvinges man til at stoppe op og bruge tid på teksten. Eller på værket i Gudruns tilfælde.

Ordblindhed som kunstnerisk virkemiddel Normalt vil de fleste afkode kunst og billeder på et splitsekund, men i mødet med Gudrun Hasles værker sætter ordblindheden en barriere op for forståelsen. Tiden sættes for en stund i stå, beskueren må sætte tempoet ned og gå ind i Gudruns verden. På den måde bliver ordblindheden en slags magisk kraft.

Det er den magiske kraft, vi gerne vil tænde for, når Næstved Bibliotek og Borgerservice og Rønnebæksholm inviterer til workshops for ordblinde med Gudrun Hasle.
Om Gudrun Hasles workshop I workshoppen skal deltagerne skrive sætninger, der handler om ordblindhed og sprog. Sætningerne skal laves med kartoffeltryk på hvide bannere. Forløbet sluttes af med et kollektivt optog i Næstved fredag den 8. oktober fra 16.00-17.00 for dem, der har lyst til at deltage. Optoget starter uden for Næstved Bibliotek ved den nye plads Dråben. De mest sigende tekster vil efterfølgende blive udstillet på Næstved Bibliotek.

Det praktiske Vi indleder Ordblindeugen med en pop up workshop på Næstved Bibliotek til Kulturnatten fredag den 1. oktober, kl. 16.00-22.00, hvor man er velkommen til at kigge forbi.

Der afholdes to ens offentlige workshops i forbindelse med Ordblindeugen i uge 40. De to workshops henvender sig til ordblinde i alle aldre og det er gratis at deltage. Der er plads til 20 deltagere på hver workshop, og man må meget gerne tage en ven, forældre eller bedsteforældre med. Der skal kun bookes billet til den, der skal deltage i workshoppen, ikke til eventuelle ledsagere.

Den første workshop foregår på Rønnebæksholm og Billedskolen søndag den 3. oktober kl. 13.00-15.00. Tilmelding på www.roennebaeksholm.dk 

Den anden workshop finder sted torsdag den 7. oktober kl. 16.00-18.00 på Næstved Bibliotek. Tilmelding på www.naesbib.dk

Vores Ord er et kunstprojekt i samarbejde mellem Rønnebæksholm, Næstved Bibliotek og Borgerservice, Billedskolen Storstrøm, Næstved Kommunes Kunstudvalg med støtte fra Næstved Kommune

Gudrun Hasle (f. 1979) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og Det Fynske Kunstakademi med afgang i 2008. Hun udtrykker sig i både video, foto, performance, tegninger og ikke mindst broderier. Centralt for hendes virke er tekstsproget, der er blevet et særkende for hendes værker. Gudrun Hasle har udstillet på en lang række gruppeudstillinger og har haft mange soloudstillinger.