“Torsdag den 5. maj kl. 20 sender TV2 udsendelsen ”Herlufsholms hemmeligheder”. Gennem sin vinkling anklager programmet skolen for især to ting: At der skulle foregå vold og krænkelser på Herlufsholm, og at ledelsen skulle forsøge at fortie, skjule eller ligefrem billige de krænkelser, der ifølge udsendelsen finder sted.

I løbet af de over 30 år, som udsendelsen har klippet sammen, har der været sager med krænkende adfærd, men vi kan slet ikke genkende, at krænkelser er en del af kulturen på Herlufsholm.
Vi vil desuden understrege, at det på ingen måde er sandt, at ledelsen skulle forsøge at fortie, skjule eller ligefrem billige de krænkelser, som ifølge udsendelsen skulle finde sted.

Gennem de seneste 5 år har vi haft kendskab til i gennemsnit 4 sager årligt, som er kategoriseret som uacceptabel adfærd i forbindelse med elevtrivsel. Sager, som vi har behandlet resolut – og hver sag er én for meget. Mobning, vold eller seksuelle krænkelser er ikke acceptabelt på Herlufsholm Skole – og vi vil fortsat gøre alt, hvad vi kan, for at komme alle former for krænkelse og spirer til negativ kultur til livs.

Jeg vil gerne understrege, at det generelle billede af elevtrivslen på Herlufsholm er meget positivt: Bl.a. ligger alle vores fuldførelsesprocenter over landsgennemsnittet, og i de seneste nationale
trivselsundersøgelser tilkendegiver skolens elever i både grundskole og gymnasiet, at de trives, med vurderinger, der ligger over landsgennemsnittet.

Uanset hvordan TV2-udsendelsen er vinklet, og at der efter vores opfattelse er brugt meget gamle sager fra en anden tid – hvor kulturen på Herlufsholm var en anden – til at give nyere sager langt mere alvorlig vægt, så er vi utroligt kede af det, hvis bare én elev oplever en krænkelse på Herlufsholm. Vi har især siden årtusindskiftet været på en mission for at gøre op med tidligere tiders hård kultur, men udsendelsen indikerer, at vi fortsat har en indsats foran os for at bekæmpe sager med negativt samspil mellem elever.

De seneste 25 år har vi, kritisk og gradvist, fjernet og ændret traditioner, der havde præg af hierarkisering, herunder negative subkulturer. I dag har vi strukturer for at opdage og håndtere
mobning, negativ kultur, vold og alt det, der ikke skal være en del af Herlufsholm. Siden min tiltræden i 2019 har vi øget vores tiltag med fokus på trivsel. Vi har bl.a. etableret et trivselsteam for hele skolen, udvidet vores mentorordning med personlige dialoger for kost- og dagelever og uddannet de første trivselsambassadører i 1.g.

De seneste år har vi sat ekstra ind over for at fremme trivslen, og da vi i januar blev bekendt med udsendelsen, igangsatte vi en ekstern undersøgelse af elevkulturen på skolen som supplement til de offentlige undersøgelser af elevtrivsel. Denne forventes afsluttet i sommeren 2022. Til arbejdet med at udvikle elevkulturen har vi bl.a. fået ekstern bistand fra DCUM (Dansk Center for UndervisningsMiljø), Sex og Samfund, LMS (Landsforeningen Mod Spiseforstyrrelser og selvskader), Girl Talk m.fl., men vi vil øge indsatsen; herunder genbesøge traditioner, der mod vores hensigt kan tolkes som en understøttelse af voldelig eller hierarkiskabende kultur.

Herlufsholm er en skole med høj trivsel, og vi bestræber os på at have de rigtige redskaber til at opdage og sætte ind over for krænkelser – og vi vil fortsat søge rådgivning og ekstern hjælp til konsekvent at identificere samtlige episoder af vold eller krænkelser og handle på det i samarbejde med relevante myndigheder.

Endelig vil vi appellere til alle, som læser dette: Kontakt mig, hvis I skulle have kendskab til tendenser til negativ subkultur på Herlufsholm Skole – hellere én gang for meget end én gang for lidt.

Vi opfordrer også tidligere elever, der måtte have behov for hjælp eller ønsker en dialog, til at tage kontakt til mig eller til skolens bestyrelse.
Mange venlige hilsener
Mikkel Kjellberg”

Foto: ABW