Sjællands Universitetshospital får egen cheffysiker til at lede arbejdet med at give kræftpatienter den optimale stråleterapi på Onkologisk Afdeling i Næstved.

Stråleterapien i Næstved får en ny kapacitet tilknyttet kræftbehandlingen. Hun hedder Eva Samsøe, er fysiker og ph.d. og tiltræder den 19. oktober som cheffysiker.

– Siden 2018 har vi delt cheffysiker med Rigshospitalets stråleterapi. Det har været godt og har bragt de to afdelinger tæt på hinanden. Men nu er vi altså klar til at stå på egne ben igen, og vi har fundet den helt rigtige person til at hjælpe med at føre stråleterapien ind i fremtidens Sjællands Universitetshospital, siger en glad ledende overlæge, Mads Nordahl Svendsen fra Onkologisk Afdeling.

Eva Samsøes særlige interesseområder er blandt andet hovedhalskræft, kvalitetssikring og patientsikkerhed, og hun har omfattende erfaring fra både Herlev Hospital og Aarhus Universitetshospital, der huser Dansk Center for Partikelterapi, det nationale center for avanceret strålebehandling. Eva Samsøe har studeret og forsket i både Danmark og Sverige og er blandt andet tilknyttet Dansk Selskab for Medicinsk Fysik og DAHANCA (den danske gruppe for hoved- og halskræft).

– Som ny leder glæder jeg mig til at lære klinikken og de engagerede ansatte at kende. Jeg har været dybt involveret i de multidisciplinære cancergrupper, særligt DAHANCA, samt DCCC (Danish Comprehensive Cancer Center), hvilket har givet mig et stærkt, nationalt netværk inden for stråleterapien. Samarbejdet mellem danske centre er ekstremt vigtigt som pejlemærker for kvaliteten i vores arbejde. Jeg agter at bruge mit netværk, så vi kan styrke Region Sjællands aftryk på det nationale samarbejde yderligere. Endelig er jeg meget bevidst om vigtigheden af et velfungerende tværfagligt samarbejde internt i afdelingen, siger Eva Samsøe og fortsætter:

– Min vision er som daglig leder at skabe et trygt rum for fysikerne og teknikerne, der ikke har haft en daglig leder i lang tid. Min ledelsesstil vil blive inspireret af min nuværende leder på Herlev Hospital, som er meget anerkendende og kommunikerende, siger Eva Samsøe.

– Eva har en solid faglighed og meget sympatisk personlighed, og så er hun ambitiøs. Vi glæder os til igen at få en engageret daglig leder med medicinsk-fysisk baggrund, siger Mads Nordahl Svendsen.

Fakta
Stråleterapien på Onkologisk Afdeling og Palliative Enheder hører organisatorisk under Sjællands Universitetshospital, men ligger i Næstved.

I Stråleterapien behandler man en række kræftformer med stråler. Strålebehandling kan også gives som lindrende behandling for at dæmpe en række gener ved kræftsygdom. I Region Sjælland behandles med to typer stråling:

• Røntgenstråling
Som almindelig røntgenfotografering, men med større rækkevidde og evne til at trænge gennem kroppen. Man bruger røntgenstråling til at behandle områder dybt inde i kroppen.

• Elektronstråling
Som røntgenstråler, men med kort rækkevidde på nogle centimeter. Man bruger elektronstråling til at behandle områder tæt på kroppens overflade.

Eva Samsøe. Pressefoto.