Hvis du er fyldt 65, kan du blive vaccineret gratis mod lungebetændelse på Næstved Løveapotek

Et lille stik kan beskytte mod lungebetændelse og andre infektioner forårsaget af pneumokokbakterier. Det kan være en god ide i en tid med coronavirus, da en kombination af COVID-19 og lungebetændelse kan være alvorlig for især den ældre del af befolkningen.

Derfor tilbydes alle, der er fyldt 65, at blive vaccineret gratis mod pneumokokker. Det kan blandt andet ske på Næstved Løveapotek, fortæller apoteker Jacob Hjelme, og fortsætter. Man skal ikke bestille tid, men blot møde op på apoteket i samme tidsrum, som vi har åbent for den gratis influenza-vaccination:

Løve Apoteket, Axeltorv, mandag – fredag:
Kl. 09.30-12.00 og 13.00-17.00.
Lørdage: Kl. 10.00-13.00.

Stor-Center Apotek, mandag til fredag:
Kl. 10.15-12.30 og 13.30-18.00
Lørdage: Kl. 10.15-14.00.

En del af vaccinationsprogrammet

Den gratis vaccine mod lungebetændelse tilbydes, efter Folketinget i april 2020 besluttede at udvide vaccinationsprogrammet for at beskytte de mest udsatte grupper i samfundet og samtidig undgå overbelastning af sundhedsvæsnet under COVID-19-udbruddet.

I begyndelsen var det kun plejehjemsbeboere og særligt udsatte ældre, der kunne få vaccinen. Men efterfølgende er tilbuddet udvidet til at omfatte alle, der er fyldt 65. Det glæder apoteker Jacob Hjelme, idet man på den måde bidrager til at hæve vaccinationsraten, ligesom det er tilfældet med influenzavaccinationen. Og her pointerer han også vigtigheden af at blive vaccineret, idet Influenzasæsonen de sidste to år var meget milde på grund af de mange corona-restriktioner. Det betyder, at to svage sæsoner kan resultere i én stærk. Blandt andet af den grund frygter myndighederne, at der kan opstå en epidemi, hvis for mange i risikogruppen fravælger vaccinen.

Både vaccinationen mod influenza og mod pneumokokker (lungebetændelse) bliver udført af apotekets specialuddannede personale.

Fakta om vaccinen (mod lungebetændelse)

• Vaccinen beskytter mod pneumokokker, der bl.a. er den mest almindelige årsag til lungebetændelse.
• Vaccinationen mod pneumokokker holder i ca. 6 år.
• Målet for det samlede vaccinationsprogram er at nå 75 % tilslutning for både pneumokok- og influenzavaccination, som WHO anbefaler til ældre på 65 år og derover samt øvrige risikogrupper.

Foto: ABW