Næstved Museumsforening inviterer til offentligt foredrag ved tidl. museumsinspektør Peter Vang Petersen, Nationalmuseet.

Hunden nævnes ofte som ”menneskets bedste ven” og i jægerstenalderen (mesolitisk tid) var denne titel mere rammende end nogensinde før og måske også nogensinde siden.

For de mesolitiske jægere var hunden ikke bare en trofast, loyal ledsager og hengiven ”sjæleven”. Den bidrog som jagtredskab til på afgørende vis at sikre eksistensgrundlaget for disse jæger-samlergrupper og hunden spillede en uundværlig rolle som vagt, børnepasser og ikke mindst som ledsager på den sidste rejse ind i efterlivet.

Med indførelsen af agerbrug og kvæghold ændrede hele samfundet sig, og pludselig var hunden ikke længere afgørende for menneskenes overlevelse. Nu udgjorde kød og mælk fra husdyr som kvæg, får og ged menneskenes fødegrundlag.

Ganske vidst fik hunde nye opgaver med at vogte får og geder, men hundens særlige status som menneskets bedste ven og trofaste følgesvend i døden hørte nu fortiden til.

Foredraget finder sted onsdag d. 29.november kl. 19 i Kulturhuset Boderne, Sct. Peders Kirkeplads 8, Næstved.

Entre kr.30, gratis for medlemmer af Næstved Museumsforening.

Der er salg af kaffe og kage i pausen.

Med hunde på jagt. Foto: Historienet.dk
Peter Vang Petersen. Foto: Nationalmuseet