25-årige Alexander Juhlin Jensen fra Rislev ved Næstved har netop været til svendeprøve som bygningsstruktør, og som så meget andet under hans tid hos EUC Sjælland, udmærkede han sig med sin store faglige kapacitet. Alexander modtog nemlig den uhyre sjældne sølvmedalje.

Alexander kort efter hans overståede svendeprøve, der udløste en sølvmedalje. Foto: EUC Sjælland

Dermed er Alexander blevet medlem af en meget eksklusiv gruppe. Siden 1995 er det kun meget få struktør-elever, der har modtaget sølv til deres svendeprøve på EUC Sjælland.

Præstationen udløses ved en karakter mellem 11,6 – 12. Der uddeles ikke guld ved struktør-uddannelserne, så derfor er sølvmedaljen den højeste ære, der kan modtages.

Jimmy Olsen, der til daglig er struktør-faglærer på EUC Sjælland, fortæller:

– Alexanders sølvmedalje er blot den tredje sølvmedalje, jeg nogensinde har uddelt til en bygningstruktør. Jeg er meget stolt over, at have oplevet hans udvikling gennem hans tid her. Han er en stille og rolig fyr, der altid får tingene løst med en stor faglighed og motivation, der er helt unægtelig – han vil det bare det her!

Ligesom mange andre unge, var Alexander forbi gymnasiet og tage sin ungdomsuddannelse. Det var dog først da studentereksamen var i hus, at han fandt den rette hylde: Bygningsstruktør.

Altid glad for håndværksfagene
Selvom det ikke var førstevalget, har den unge bygningsstuktør altid været glad for håndværksfagene.

Det blev lysende klart for ham efter gymnasiet, da Alexander gik i gang med at ombygge sin egen lejlighed. Her genopdagede han interessen for at bruge hænderne, efter tre lange, seje år på skolebænken.

– At arbejde med træ har altid interesseret mig meget, men jeg kan generelt godt lide at bruge hænderne, ligesom det tiltaler mig at arbejde udenfor. Netop træarbejdet og frisk luft er der masser af i struktørfaget, og så er det fedt med nogle opgaver som står selv, og bliver stående, når du er færdig, siger Alexander, som har stået i lære hos CC Brun Enterprise under sin uddannelse.

Danmarksmester
Sølvmedaljen er ikke den eneste fjer i Alexanders hat. EUC Sjælland genkendte tidligt Alexanders faglige talent i samspil med et veludviklet konkurrencegen. Derfor var det åbenlyst, at han skulle være en af de unge, der dystede om at blive Danmarks bedste bygningsstruktør. Han stillede herefter op i Skills-mesterskaberne, hvor landets bedste faglærte unge konkurrerer mod hinanden.

Som struktørelev arbejder man hovedsageligt alene på de opgaver, der løses på skolen. Således læres alle de færdigheder, som opgavernes forskellige aspekter kræver. Men ved DM i Skills arbejder man i par, og i den forbindelse blev Alexander introduceret til makkeren Mille Christine Eriksen. Makkerparret, der begge er fra Næstved, mødtes første gang til forberedelserne forud regionsmesterskaberne i efteråret 2016. Her fandt de hurtigt et godt samarbejde, hvor deres stærke sider og spidskompetencer blev udnyttet. Det gav i høj grad pote, og ved danmarksmesterskaberne i Skills 2017 vandt makkerparret guld i bygningsstruktør-faget.

Mille Christine Eriksen (t.v.) og Alexander Juhlin Jensen stillede op i Skills-mesterskaberne inden for bygningsstruktør. I 2017 blev de danmarksmestre. Foto: EUC Sjælland

Fremtiden venter
Nu er en begivenhedsrig og succesfuld ungdomsuddannelse afsluttet for Alexander, og han står tilbage med et flot svendebrev. Fremtiden venter med et spændende job, og muligheden for at skabe karriere i en entreprenørvirksomhed eller måske endda opstart af egen virksomhed. Hertil er der også altid chancen for at læse videre.

FAKTA
Frisk luft, godt sammenhold og favorabel løn
Bygningsstruktør er ikke en yderligere kendt uddannelse. Det vigtigste element for en bygningsstruktør er beton, og arbejdet herom. Det er de store byggerier det handler om, samt muligheden for at kunne skabe noget. Bygningsstruktøren arbejder mest med byggeri over jorden i modsætning til anlægsstruktøreren, som sørger for at der gøres klar til byggeri.

Altid mulighed for videreuddannelse
Med et svendebrev har man adgang til flere uddannelser, såsom byggetekniker, kort- og landmålingstekniker, samt bygningskonstruktør. Hvis uddannelsen er gennemført som EUX, har man adgang til ingeniør- og arkitektuddannelserne eller til gymnasiale suppleringsfag rettet mod andre videregående uddannelser.