Når juletræet er danset om og har udtjent sin værnepligt, er der andre, der kan få glæde af det. Nærmere betegnet aborrer og helt i Næstved Kommunes klimasøer, Susåen og vådområdesøen Bjørnebæk Sø.

Palle Myssen ses her i forbindelse med udsætning af elritser i Susåen. Foto: Næstved Kommune

Send juletræet til fiskegenbrug. Sådan lyder budskabet fra Næstved Kommunes biologer, der sammen med Ørredfonden vil udlægge juletræer til fiskearterne helt og aborre i de tre klimasøer omkring Næstved by, i Susåen og Bjørnebæk Sø ved Kristiansholms Plantage.

Derfor indsamler Næstved Kommune i alt 140 juletræer på Affald+s genbrugsstation på Ved Fjorden 20 i Næstved. Træer bliver modtaget efter jul og frem til 6. januar 2020.

– Juletræerne fungerer egentlig som vugger for aborre- og helt-æggene, og det gør de, indtil æggene klækker i foråret. Aborrer og helt foretrækker at lægge deres æg, så de hænger på grenene frit i vandet. De ved nemlig godt, at hvis de lægger æggene på bunden af søen, så går de til. Og vi vil gerne have rigtig mange små aborrer og helt, da de er med til at skabe en god og naturlig tilstand i klimasøerne og i Susåen. Da aborrer og helt er rovfisk vil de mindske antallet af uønskede fiskearter, og vandet bliver simpelthen klarere. Med årene vil bestanden af aborrer blive så stor, at børn, unge og andre lystfiskere kan komme og dyppe snøren i søerne efter aborrerne, og måske hjembringe aftensmaden efter en vellykket fiskedag, lyder det fra Palle P. Myssen, biolog i Næstved Kommune.

Fiskes op igen i sommer
Når juletræerne er samlet ind, bliver de bundet sammen fire og fire og derefter sænket ned med klodser på godt en meter vand i de fire søer i midten af januar. Træerne vil være markeret med hvide bøjer på vandoverfladen og bliver fisket op af vandet igen i sommer, når æggene er udklækket, og fiskelarverne er store nok til at overleve udenfor julegrenenes beskyttende vingefang.

Hvis nogen har lyst til at hjælpe til med nedsænkningen af juletræerne, er man velkommen til at kontakte Palle P. Myssen på mail: pamys@naestved.dk.