Det tre-årige udviklingsprojekt “KultKIT: dansk-tyske møder” har netop fået en bevilling på knap 10,5 millioner kroner af EU’s Interreg-udvalg. Projektet har til formål at opbygge et fællesskab i Femern Bælt-regionen på tværs af den dansk-tyske grænse og nedbryde sproglige og kulturelle barrierer frem mod etableringen af en fast forbindelse over Femern Bælt. 

Det skriver Næstved Kommune til Dit Næstved.

EU’s Interreg-udvalg har bevilget 10,5 millioner kroner til det tre-årige udviklingsprojekt “KultKIT: dansk-tyske møder”.

Formålet med projektet er, at etablere et fælleskab på tværs af den dansk-tyske grænse i Femern Bælt-regionen, og det skal blandt andet opnås ved at gennemføre fælles aktiviteter og fysiske møder mellem både børn, unge og voksne fra Danmark og Tyskland.

Fortsættelsen af et godt samarbejde
Projektet realiseres i et samarbejde mellem fire danske og fire tyske projektpartnere, hvoraf Næstved Kommune er hovedansvarlig for projektet. Formanden for Kultur- og Demokratiudvalget i Næstved Kommune, Linda Frederiksen, har modtaget nyheden om EU-bevillingen med begejstring.

– Det er fantastisk, at vi kan fortsætte det gode arbejde med at udvikle grænseregionen og det naboskab, som Næstved Kommune er en del af, siger hun og henviser til, at kommunen satte sit første dansk-tyske kulturprojekt i søen i 2010 og har arbejdet med udvikling på området siden.

Nogle af projektpartnernes samarbejde rækker således flere år tilbage, og alle otte partnere har desuden medvirket i det tre-årige dansk-tyske projekt kultKIT, der afsluttes i sommeren 2018.

Den nye bevilling betyder, at projektpartnerne kan bruge de erfaringer, der er opnået de seneste tre år og i det nye projekt fokusere på netop de metoder, der tidligere har givet de ønskede resultater.

Muligheder på den anden side af bæltet
Centerchef i Næstved Kommunes Center for Kultur og Borgerservice, Kim Dawartz, glæder sig også over bevillingen.

– Sydsjælland og Lolland-Falster er en del af en grænseregion, som vi deler med vores naboer mod syd – de fleste af os tænker bare ikke så meget over det. Med den kommende Femern-forbindelse er det afgørende, at især børn og unge i både den danske og den tyske del af regionen kender til naboens sprog og kultur og mulighederne på den anden side af bæltet.

For den faste forbindelse åbner en masse muligheder, fortæller Kim Dawartz. Han nævner som eksempel, at der er ledige praktikpladser i den tyske del af grænseregionen, som danske unge ville kunne få glæde af.

– Men det er nødvendigt, at vi bygger mental bro og forbereder regionens borgere på at udnytte mulighederne, forklarer han.

Projektet starter den 1. august 2018 og har et samlet budget på knap 15 mio. kr. På dansk side er det medfinansieret af partnerne Næstved Kommune, Vordingborg Kommune, Guldborgssund Kommune og Lolland Kommune, og på tysk side er det de fire tyske partnere Kreis Ostholstein, Stadt Fehmarn, Hansestadt Lübeck og institutionen Kastanienhof Oldenburg, der yder medfinansiering.