Større bevægelsesfrihed, bredere synsfelt og mindre ’passen på’. Det er nogle af fordelene ved at lade ens barn få kontaktlinser i stedet for briller. Men de færreste forældre ved, at børn ned til 7-8-års alderen sagtens kan bruge kontaktlinser. Det er nemlig ikke et spørgsmål om alder, men om motivation, modenhed og hygiejne. Den lokale optiker Peter Langgaard fra Parkens Optik giver her sine bedste råd til at vurdere, om ens barn er klar til kontaktlinser.

Foto: Parkens Optik

Hvis mit barn har behov for synskorrektion, skal han eller hun have briller. Sådan tænker de fleste forældre, og det er en skam, mener den lokale optiker Peter Langgaard fra Parkens Optik. Ifølge ham kan kontaktlinser nemlig være en supergod løsning – eller et supplement til briller – også hos børn.

Kontaktlinser til aktive børn
– Børn er aktive og bruger ofte mange timer om dagen på legepladsen, på fodboldbanen eller i gymnastiksalen. Her giver kontaktlinser mere bevægelsesfrihed end briller, fordi barnet slipper for at skulle passe på for ikke at tabe brillerne. Samtidig undgår man de ”blinde vinkler”, der opstår ved brillens kant. Kontaktlinser er derfor ofte et rigtig godt valg til børn, der fx dyrker meget sport, forklarer Peter Langgaard.

Han tilføjer, at barnet ikke behøver udskifte brillerne permanent, men sagtens kan vælge kun at få kontaktlinser til brug ved fx fodboldtræning – og derudover stadig bruge sine briller.

Optikeren nævner også de sociale gevinster, det kan give barnet at få kontaktlinser:

– Vi er heldigvis kommet langt, når vi snakker stigmatisering af børn med briller, men jeg møder stadig børn, som enten er blevet drillet med deres briller, eller som af andre grunde ikke har lyst til at have dem på. Og her kan kontaktlinser også være en god løsning, lyder det fra Peter Langgaard.

Barnet skal ville det selv
Optikeren mødes ofte af spørgsmålet: Hvornår er mit barn gammel nok til at få kontaktlinser? Men netop dét er ifølge Peter Langgaard helt individuelt:

– Mange tror, at børn skal have en vis alder for at bruge kontaktlinser, men det er ikke dåbsattesten, der afgør, om et barn er klar til linser. Det kan kun barnets forældre – sammen med fagpersoner – vurdere. Hvis barnet er klar og har lyst til det, er der ikke noget i vejen for, at man kan starte allerede i 7-8-års alderen, fastslår Peter Langgaard.

I den forbindelse er særligt én ting afgørende: Barnet skal selv være motiveret; ikke kun forældrene.

– Det er vigtigt, at barnet selv har et ønske om at få kontaktlinser. Hvis ikke det kommer fra barnet selv, bliver det sjældent godt. Det siger næsten sig selv, at det er ubehageligt hver dag at skulle putte noget, man ikke har lyst til, i øjnene, lyder det fra Peter Langgaard.

Modenhed er afgørende
Selvom motivationen er vigtigt, er den dog ikke nok. Det handler også om modenhed ift. om barnet er klar til at tage det ansvar, der følger med at være kontaktlinsebruger:

– Selvom mange linsetyper i dag slet ikke giver samme mængde bøvl med rensning og hygiejne som i ”gamle dage”, så er der mere arbejde i linser end briller. Linser kræver god hygiejne, og at man kan følge instrukser ift. at sætte dem rigtigt i. Jeg plejer at sige, at vi jo heller ikke sender vores børn ud i trafikken, før de kan overholde færdselsreglerne – og det er i virkeligheden lidt det samme her, forklarer Peter Langgaard.

Vælg endagsdagslinser til dit barn
Når man skal vælge kontaktlinser til sit barn, anbefaler optikeren ofte endagslinser.

– En god tommelfingerregel er: jo kortere brugstid, jo mindre besvær. Endagslinser tager man ud af pakken om morgenen, sætter i – og smider så i skraldespanden om aftenen. Nemmere bliver det ikke. Det er et godt udgangspunkt for de fleste børn, siger Peter Langgaard.

Derudover opfordrer optikeren til, at man går efter nogen af de moderne linsetyper, der er på markedet:

– De giver en bedre iltforsyning til øjet og har samtidig en glattere overflade. Linsernes glathed har betydning for komforten, altså at de føles rare at have på hele dagen. En god komfort er vigtig for fx at undgå irriterede og røde øjne sidst på dagen, for det spiller bare ikke særlig godt sammen med hverken lektielæsning eller fritidsaktiviteter. Så når man har besluttet sig for linser, er det en god ide at spørge en optiker til råds om hvilken linsetype, der passer bedst, siger Peter Langgaard.

Nærsynethed kan soves væk med kontaktlinser
Hvis ens barn er nærsynet, er der ekstra god grund til at overveje kontaktlinser. Hos Parkens Optik kan man nemlig få en særlig ”sovelinse”, som modvirker nærsynethed, der opstår hos mange børn omkring skolealderen:

– Ortho-K-linser er speciallinser, der kan kontrollere øjets længdevækst. Linsernes form danner en slags ”skjold” om hornhinden, så den i løbet af natten bliver mere flad. Det har vist sig at kunne reducere graden af nærsynethed hos børn med op til 50 pct. over tid, så man hverken behøver briller eller kontaktlinser i løbet af dagen, slutter Peter Langgaard.

5 tegn på, at dit barn er klar til linser
– Dit barn er god til at overholde aftaler og kommer til tiden
– Dit barn har nemt ved at forstå og følge en besked
– Dit barn børster selv tænder morgen og aften – uden at du behøver at påminde om det hver gang
– Dit barn har en god hygiejne – han eller hun vasker altid hænder efter toiletbesøg og snyder sig ikke fra bad efter sport eller idræt.
– Dit barn er vant til faste pligter og rutiner

Foto: Parkens Optik.