Kunsttalent på prestigefyldt censureret udstilling

Agnes Due som går på Kunst- & Designlinjen på Talentskolen har fået et værk med på den prestigefyldte Kunstnernes Efterårsudstilling i København.

Kunstnernes Efterårsudstilling (KE) er en censureret udstilling med 116 år på bagen. Det er en udstilling manges øjne kigger mod, når nye talenter og tendenser i kunstverdenen skal findes. 512 kunstnere sendte deres værker til censorpanelet og 17-årige Agnes Due fra talentskolens Kunst- & Designlinje er en af de 42 udvalgte kunstnere, hvis værker var så gode, at de nu udgør årets KE.

– Det bliver fantastisk at møde de andre kunstnere og se deres værker. I det hele taget glæder jeg mig bare til at være der og være en del af det hele.

Fortæller Agnes Due, som med sin deltagelse har mulighed for at blive indstillet til KE16-prisen på 10.000 kr. Prisen bliver uddelt på baggrund af forskellige parametre som originalitet, idé, teknisk udførelse og helhed.

Værket

Agnes’ værk hedder ”mælkesten” – og det ligner en masse små sten i forskellige farver og former. Det er bare slet ikke sten, men noget helt andet.

– Min baggrund for at begynde på dette værk er min farbror, som døde tidligere i år, og som var paranoid skizofren. Jeg ville gerne lave et værk, der var forbundet med ham. Og da hans største glæde i livet var at passe køer, fik jeg ideen til at arbejde med mælk, som værket udelukkende består af, lyder det fra Agnes Due.

8f0740_agnes_due1

Det der får mælken til at ligne små sten er processen, og det er processen der er hele omdrejningspunktet for hendes værk.

– Ved at varme mælken op og derefter hælde eddike i, skiller den, så man får en fast dej. Denne dej har jeg bearbejdet på forskellige måder, således at hver sten er resultatet af en ny proces. Især variationer i tryk, varme og tørring har været vigtig for udkommet, fortæller Agnes Due.

– Min bearbejdelse af materialet mælk er noget, man ikke har set før, og det er fascinerende, hvor mange forskelligartede udtryk man kan få frem i materialet. Nogle af mælkestenene synes jeg er meget lyse og fine, andre mere grove og dystre, men de supplerer hinanden godt, og giver et betagende helhedsindtryk, siger hun.

Talentskolen som hjælp

Agnes går på sit 2. år på Talentskolens 3-årige kursus. Hun fortæller, at hun ikke ville være stået det samme sted i dag uden de mange timer hun har brugt på Talentskolen.

– Siden jeg startede på Talentskolen, har jeg udviklet mig markant kunstnerisk. Vores mange gæstelærerforløb, turene til kunstmuseer og gallerier, mine medstuderende, og ikke mindst vores afdelingsleder Jette, er alle med til at fastholde mig i en udvikling hen imod at blive bedre til at udfolde mig kunstnerisk, lyder det fra Agnes Due.

Nu glæder hun sig til at deltage i Kunstnernes Efterårsudstilling, som foregår den 4. – 20. november i Den Frie Udstillingsbygning i København.

– At komme med på udstillingen er det ultimative, der kunne ske for mig lige nu. Det er et drømmescenarie, som jeg næsten ikke turde håbe på. Siden jeg fik mailen om antagelsen til udstillingen, har jeg ikke kunne lade være med at smile, lyder det afslutningsvis fra den talentfulde kunstner.