Mød manden der skød hul i myten om Herluf Trolle

Et foredrag med Sebastian Olden-Jørgensen.

Den anderkendte historiker Sebastian Olden-Jørgensen, forfatter til den anmelderroste bog ”Herluf Trolle – adelsmand, kriger og skolestifter” holder foredrag på Næstved Museum.

I foredraget ”Manden og myten” rydder han op i myterne om den berømte danske adelsmand Herluf Trolle (1516-65). De fleste i Næstved kender Herluf Trolle som stifter af Herlufsholm kostskole sammen med hustruen Birgitte Gøye. I den bredere historiske erindring står han som ”den lærde søhelt”, der døde af de sår, han pådrog sig i kamp for kongen og riget. Men hvad er kendsgerning og hvad er myte?

Sebastian Olden-Jørgensen tager fat på Trolle som kongelig lensmand, efterretningsofficer og admiral, men også som godssamler, ægtemand og menneske. Han kigger nærmere på det eftermæle, hans nærmeste skabte om ham, og de myter eftertiden digtede. Og efterlader billedet af en mand, der på mange måder siger det moderne menneske mere end myternes Trolle.

Foredraget relaterer sig til den biografi Sebastian Olden-Jørgensens udgav om Herluf Trolle tidligere på året, og som Politiken og Berlingske Tidende gav 5 stjerner.

herluf-1

”Vi er stolte over at være de første til at præsentere dette foredrag med Sebastian Olden-Jørgensen for offentligheden i Næstved” siger Mette Bielefeldt Bruun, leder af Næstved Museum. ”Opgøret med de mange myter om Herluf Trolle vil sikkert være en øjenåbner for historisk interesserede i Næstved”, fortsætter hun.

Sebastian Olden-Jørgensen er lektor på Saxo-instituttet ved Københavns universitet med speciale i 1500- og 1600-tallet. Han har en række udgivelser bag sig og har blandt andet skrevet ”Griffenfeld. Vidunderbarn, statsmand, livtidsfange” (2006) ”Stormen på København. Et københavnsk og nationalt erindringssted” (2011) og senest bogen om Ludvig Holberg ”Holberg som praktisk historiker”.

Foredraget finder sted i Boderne, Sct. Peders Kirkeplads 8, fredag den 4. November kl. 16.00-18.00.

Billetter til arrangementet kan købes på Næstved Museums hjemmeside: www.naestved-museum.dk eller i museets butikker på Sct. Peders Kirkeplads 8 og Ringstedgade 4 i Næstved.