Talentskolen afholder FACIT for andet år i træk

For andet år i træk fejrer Talentskolens elever skoleårets afslutning med den fem-dage lange festival FACIT. Det sker på flere lokaliteter i Næstved midtby.

Det er med stolthed, at Talentskolen i Næstved nu kan sige ”traditionen tro” og for andet år i træk kan præsentere FACIT, der denne gang kommer til at foregå i hele Næstved midtby den 25- 29. maj.

Bogreception på Rønnebæksholm fra sidste års FACIT, hvor forfatterlinjen udgav deres årlige antologi

Talentskolen rummer et hav af dygtige elever. Med deres store, kunstneriske talenter er de i den grad med til at sætte Næstved på Danmarkskortet. Og man kan faktisk godt sige, at FACIT er elevernes årlige eksamen – bare afviklet i form af en festival.

– Det er en slags offentlig eksamen, lyder det fra en smilende talentskoleleder Kathrine Olldag.

Åbner med kortfilm

Ligesom sidste år åbner festivalen med en filmpremiere – denne gang af seks kortfilm, som er produceret af talentskolens elever fra Film & Animationslinjen. De seks kortfilm, hvoraf der både er en dokumentar og en animationsfilm, kan ses i Nordisk Film Biografers største sal, hvor der efterfølgende kan stilles spørgsmål til både cast og crew.

FACIT i midtbyen

De store og lyse lokaler i den tomme butik på Østergade 14 danner rammen om kunstværkerne, når Kunst- og Designlinjen åbner dørene til deres fernisering. Her kan man også møde kunstnerne bag værkerne.

Skuespillerlinien har lavet forestillingen ”Skytsengle” i samarbejde med Cantabile2, som er egnsteater i Vordingborg. Skytsengle er en såkaldt human specific forestilling, det vil sige, at forestillingen finder sted mellem én skuespiller og én publikum i Næstveds små gader og hemmelige kroge.

Så hvis man er modig og eventyrlysten, kan man melde sig til som den ene del af forestillingen. Ved tilmeldingen skal man bare aflevere sit telefonnummer og så er der ikke andet at gøre end at vente på, hvad der sker.

e2d57d_Film_doc[1]
Filmpremiere fra sidste års FACIT i Nordisk Film Biografer, Næstved
Musicaltalenternes bidrag til FACIT bliver opførelsen Showcase Musical, hvor man kan nyde alt fra sang-potpourrier over kendte musicalsange til elevernes egen forestilling og fantastiske dansenumre. Showcasen kan opleves på Grønnegade Teater.

Forfatternes arrangement kommer til at handle om talentskoledimittend og debutant Maja Mittags første digtsamling, som udkommer fra forlaget Kronstork lige før FACIT. Maja Mittag vil selv læse op fra digtsamlingen, der hedder ”Jeg øver mig i at være glad”. De øvrige forfattertalenter vil ligeledes læse op fra de projekter, som de har gang i lige nu.

Talentdebat

Som noget nyt på festivalen vil Talentskolen afholde en debat om talent, under navnet TalentTalk. I debatten deltager bl.a. rektorerne fra Det Kgl. Danske Kunstakademi, Sanne Kofod Olsen, og rektor fra Forfatterskolen, Jeppe Brixvold, der vil debattere med elever og afdelingsledere fra Talentskolen.

Hvad er talent? Hvad har talenter brug for? Hvad er de bedste rammer for talenter? Hvad venter der ude på den anden side af de kunstneriske uddannelser, er blot nogle af de emner, der vil blive taget op i debatten. Publikum kan også stille spørgsmål til paneldeltagerne, og det hele løber af stablen på Grønnegade Teater.

Foredrag med Nikolaj Koppel

Som en krølle på halen har Talentskolen inviteret foredragsholder Nikolaj Koppel til at fortælle om sin noget utraditionelle karriere, der er gået fra Beethoven og Brahms via Euroman til et liv som musikchef, TV-Vært og kanalredaktør. Han vil fortælle om, hvordan han undervejs har navigeret i farvandet mellem fin- og popkultur – og ikke mindst mellem sine egne ambitioner og andres forventninger til ham.

– For os på Talentskolen er Nikolaj Koppel en glimrende rollemodel. Vores unge har godt af at få nogle andre perspektiver på deres egne drømme og lære, at den lige vej ikke nødvendigvis er den mest interessante, lyder det fra Kathrine Olldag.

Alle FACIT-arrangementer er gratis, og man kan finde programmet på talentskolen.nu, hvor man også kan tilmelde dig. Det er fra den 25. – 29. maj, at der er FACIT Talentfestival i Næstved.