Rekordstor søgning til Talentskolens optagelsesprøver

146 unge talenter fra hele landet søger mod Talentskolen Næstved. Det er flere end nogensinde før.

Igen i år oplever Talentskolen, at der er en stor stigning i antallet af ansøgere. I år blev det til 146 ansøgere til de nuværende fire linjer – hele 60 % flere end i 2015, som også var et godt år.

Der er dog langt fra plads til alle på Talentskolen. Kun 35 elever bliver optaget i de 3-årige forløb, der bl.a. har til formål at kvalificere dem til de videregående kunstneriske uddannelser som f.eks Statens Scenekunstskole, Filmskolen, kunstakademiet osv. Med alle de nye talenter på plads, kommer det samlede elevtal på Talentskolen op på 100 elever.

Elever fra hele landet637710_Talentskole-ans_gninger[1]

De mange ansøgere kommer ikke kun fra Næstved men fra hele Danmark. Faktisk er hele 26% fra Fyn og Jylland, og igen er det særligt forfatterlinjen, der trækker ansøgere vestfra.

Igen i år det københavnerne, der har sendt flest ansøgninger, efterfulgt af Næstved på en andenplads og Vordingborg på en tredjeplads.

Men det er også forskelligt, alt efter hvilken linje, man kigger på. F.eks. fører Vordingborg kommune stort med ansøgere på kunst/design, mens Næstved og Vordingborg deler førstepladsen på scenekunstlinjen.

– Det siger noget om, at vi er lykkedes med vores ambition om at blive et nationalt tilbud, og at vi er kendte ude i landet. Og så siger det forhåbentligt også lidt om, at unge talenter gider os – selv om det er hårdt – og at vi har fået sat et attraktivt tilbud sammen til dem. Vores strategi med at skærpe vores profil og komme godt og grundigt ud i alle afkroge af landet, ser ud til at lykkedes, lyder det fra talentskoleleder Kathrine Olldag.

Eleverne når i mål

Noget kunne tyde på, at de gør det rigtige på Talentskolen. Frederik Mansø fra Næstved, som er en tidligere Talentskole-elev er netop blevet optaget på Statens Scenekunstskole i Århus, mens tre andre elever nåede så langt som til 2.-prøven.

På kunst/design kan de også godt være med, da Linea Ojala er blevet optaget på to prestigefyldte censurerede udstillinger inden for et halvt år, mens Mie Holck-Clausen og en håndfuld kunstelever medvirkede i DR’s kunstklubs projekt Hva’ ka’ papir?

Filmeleverne drøner også derudad og har fået vist deres afgangsfilm fra ’15 på festivaler i USA, Indien og Italien. Sidst men ikke mindst debuterer forfatterelev Maja Mittag fra Næstved med sin første roman fra forlag, mens en anden forfatterelev får opført sit første teaterstykke i København.

– Jeg er dybt imponeret og meget stolt over vores elever. Det er lidt svært at sige præcis, hvad det er vi gør, men det ser ud til at virke, siger en glad Kathrine Olldag.

Kathrine Olldag Mazanti
Kathrine Olldag Mazanti

Fakta:

– 146 tilmeldte til årets optagelsesprøver fordelt på 57 ansøgere til forfatterlinjen, 57 ansøgere til scenekunstlinjen, 18 ansøgere til filmlinjen og 13 ansøgere til kunst/design.

– De 146 ansøgere er i fordelt på 17 % drenge og 83 % piger, hvilket bekræfter tendensen fra de tidligere år, at særligt piger er interesserede i Talentskolens tilbud. Men også her er der forskel på linjerne, idet film har 50/50 piger og drenge, mens kunst/design har 95% piger.

De kommuner, hvor felst ansøgere kommer fra er: København, Næstved, Vordingborg, Århus, Slagelse, Roskilde.

– Scenekunstlinjen afholder optagelsesprøve den 12.-13. marts.

– Filmlinjen afholder optagelsesprøve den 13. marts.

– Kunst/design afholder optagelsesprøve den 19. marts.

– Forfatterlinjen afholder optagelsesprøve den 3. april.