Julemad, juletræ, julegaver – julen er fuld af traditioner. Men julen er også dyr, særligt for dem, der ikke har råd eller ressourcer til at holde jul som de fleste andre. Derfor donerer Bilka Næstved igen i år overskudsmad- og varer til foreningen ’Stop Spild Lokalt’, der deler varerne ud til udsatte borgere i Næstved på lillejuleaften. ”Ord kan ikke beskrive, hvor meget det betyder,” lyder det fra ’Stop Spild Lokalt’.

Hvert år til jul dækkes bordet med steg, sovs og kartofler, mens gaverne venter under træet. Sådan ser julen ud i mange danske hjem. Men for nogle vokser bekymringerne, som julen nærmer sig. For med indkøb af gaver, mad og pynt er julen en dyr og svær tid for dem, hvor pengene er små.

Derfor donerer Bilka Næstved overskudsmad- og varer op til jul til udsatte familier og værdigt trængende gennem foreningen ’Stop Spild Lokalt’. Donationerne er med til at sprede juleglæden hos familier og enlige, der er i sårbare livssituationer, og hvor pengene er små.

”Stop Spild Lokalt hjælper rigtig mange mennesker hver eneste dag med at få mad på bordet, men donationerne fra Bilka gør, at vi kan gøre noget ekstra. Ord kan slet ikke beskrive, hvor meget det betyder for dem, der kommer og henter mad til jul hos os, og der er ingen tvivl om, at det er med til at redde juleaften for dem. Samtidigt er det også med til at mindske madspild, som er vores hjertesag. Vores frivillige tilsidesætter delvist deres egne behov og familier for at hjælpe andre og dele overskudsmad ud,” siger Betina Larsen, der er driftschef hos Stop Spild Lokalt.

’Stop Spild Lokalt’ arrangerer uddeling af overskudsvarene, så udsatte borgere kan komme lillejuleaften og afhente en pose med varer.

En god jul til udsatte familier
Det er varehuschef, Peter Høgh, der i samarbejde med hans ansatte, har valgt, at det netop er ’Stop Spild Lokalt’, der skal modtage årets donation af overskudsvarer. Det kan eksempelvis være varer og mad, der ikke kan nå at blive solgt inden julens lukkedage, men også juleslik, småkager og andre godter, der kan være med til at skabe julestemning.

”Stop Spild er enormt passioneret omkring deres arbejde med at dele overskudsvarer ud til værdigt trængende i lokalmiljøet, og derfor vil vi gerne støtte op om deres initiativ. Alle vil gerne give deres familie en god jul, men det kan være svært, hvis man ikke har økonomien til det. Derfor gør vores ansatte gerne en ekstra indsats for at få viderebragt vores overskudsvarer, så dem der har det svært, også kan få en god jul,” siger Peter Høgh, der er varehuschef hos Bilka Næstved.

I år har Bilkas kunder også kunne købe et julekort, der skaber glæde efter julen. For siden november har kunderne kunne købe et julekort til 30 kroner, der går ubeskåret til FødevareBanken – og Bilka fordobler beløbet for hvert købt julekort, så der samlet doneres 60 kroner per kort. Hos FødevareBanken kan de nå langt for beløbene, og 60 kroner kan blive til 15 måltider, fordi de modtager dagligvarebutikkernes overskudsvarer gratis.

FødevareBanken arbejder hver dag for at bekæmpe madfattigdom i Danmark ved at uddele frisk overskudsmad fra for eksempel Bilka, føtex og Netto ud til organisationer, der arbejder med udsatte børn, unge og vokse.

En lokalt hjælpende hånd
Det er andet år i træk, at Bilkas 18 varehuse donerer overskudsvarer og -mad til lokale foreninger og organisationer op til jul. Mark H. Nielsen, der er direktør i Bilka, er meget glad for, at de kan gentage successen igen i år.

”I Bilka vil vi gerne være med til at gøre julen til en magisk tid, og derfor er vi igen i år gået sammen med lokale organisationer over hele landet, så vi kan hjælpe ude i lokalområderne. Det er fantastisk, at vi sammen med FødevareBanken kan forebygge madspild og på samme tid hjælpe dem, der har brug for det,” siger Mark H. Nielsen, der er direktør i Bilka.

De varer, som Bilka Næstved donerer til ’Stop Spild Lokalt’, udløber i julens lukkedage. Det kan for eksempel være grønt, kød, brød og frugt, men også julevarer som konfekt og småkager. Dermed er donationerne med til at forebygge madspild hos varehusene, der også i hverdagen gør et stort arbejde for at mindske og forebygge madspild. Det gøres blandt andet gennem større fokus på lagerstyring, dag-til-dag leveringer, nye IT-systemet i varehusene, madspildskølere og faste donationer til FødevareBanken til jul, påske og pinse i alle varehuse. Siden 2014 har Bilka halveret deres madspild, og har nu sat et mål om at reducere madspild med 75 procent inden 2030.

Pressefoto