Kulturministeriet udvalgte i foråret syv særlige talentkommuner til at opbygge et nationalt netværk for kunstnerisk talentudvikling. Her blev Næstved udpeget til at sidde for bordenden, og nu hæver de glasset og indbyder til første initiativ – en åbningskonference under ledelse af ny leder Charlotte Popp.

Talentnettet og Næstved Kommune er vært for en åbningskonference på Rønnebæksholm 21. januar 2020. Formålet er at samle fagpersoner fra hele Danmark, som arbejder med kunstnerisk talentudvikling af unge.

Charlotte Popp. Foto: Næstved Kommune

– Vi håber at rigtig mange undervisere og ledere fra landet talentskoler, højskoler, musikskole, balletskoler etc. lægger vejen forbi Næstved til januar. Vi vil så gerne knytte bånd imellem de konkrete undervisningsforløb, imellem landsdele og mellem kunstarterne, fortæller den nye leder af Talentnettet Charlotte Popp.

Talentfuldt program
Konferencen bliver en blanding af inspiration, networking og indsigt. Blandt andet kommer Henrik Good Hovgaard fra Universal Futurist og taler om fremtidens nye spilleregler og krav til talentudvikling. At kunne “Aktivere sin funk” og sætte den i spil på andre arenaer bliver i fremtiden ligeså nødvendigt som at dyrke sit talent isoleret. Det stiller nye krav til både de unge talenter, men også til de undervisere og mentorer de møder på deres vej. Oplægget fra Universal Futurist har lagt navn til hele konferencen, som hedder Aktivér din funk.

Billedkunstneren Trine Boesen har et oplæg om sin vej ind i kunsten, det hedder MODET – VALGET – DRIVKRAFTEN. Programmet byder også på oplæg om undervisernes vigtige rolle og træningsmiljøer fra Den kongelige Teaters Balletskole, Dansk Talentakademi i Holstebro fortæller om at gå på tværs af kunstarterne og arbejde i mellemrummene. Der bliver optræden og artisttalk med elever fra Næstveds egen talentskole, og der vil være indlæg fra Slots- og Kulturstyrelsen. Et scoop er det at der kommer repræsentanter fra TUK, Tænketanken for Ungekultur i Danmark.

Programmet er tilegnet fagfolk inden for talentudviling, men konferencen er åben for, f.eks. politikere, kunstnere, elever eller andre interesserede. Programmet kan ses på netværkets hjemmeside: www.talentnettet.dk

Talentnettet har fået leder
Bag konferencen står Talentnettet, det nye nationalt netværk for talentudvikling indenfor de kunstneriske fag. Netværket er et projekt fra Kulturministereiet, som Næstved Kommune leder i samarbejde med de seks øvrige Talentkommuner i Danmark og Slots- og Kulturstyrelsen.

Talentnettet ledes af Charlotte Popp, som kommer fra en stilling som viceinspektør i Næstved Ungdomsskole. Hun er nu tilknyttet kommunen som specialkonsulent, i henholdsvis Næstved Ungdomsskole og i Kultur og Fritid, under Center for kultur og borgerservice.

-Det var et enestående arbejdstilbud, der var svært at sige nej til. Det er et meget spændende område, hvor jeg kan sætte mine kompetecer i spil indenfor networking og koordinering og planlægning af processer, og min baggrund indenfor kunst og kultur kommer mig helt sikkert til gode – og selvfølgelig mit kendskab til unge, fortæller Charlotte Popp.

Udover mange års ledererfaring har Charlotte en baggrund som kulturkonsulent i Billund Kommune og ledelse i Næstved-, Grindsted- og Billund Ungdomsskoler. Hun har er uddannet indenfor projektledelse, samt i Kunsthistorie og Film- og Medievidenskab på Københavns Universitet.

Kort om Talentnettet

Netværket har til hensigt at samle og dele viden på landsplan om de talentudviklingsforløb, som findes eller er ved at blive etableret på landets talentskoler, scenekunstmiljøer,højskoler, billedskoler m.m. Projektet er et led i kulturministeriets talentudviklingsstrategi, som skal løbe over de næste tre år. Udover etablering af Talentnettet er der udnævnt syv talentkommuner i Danmark – Viborg, Holstebro, Århus, Fredericia, Esbjerg, Holbæk og Næstved. Formålet med Talentnettet er at styrke:
• erfaringsudveksling og videndeling
• samarbejde og koordinering
• udbredelse og kendskab til talentmiljøer

Næstved Kommune går til opgaven med stor glæde og omhu og udvalgsformand for Linda Frederiksen understreger, at opgaven er spændende og udviklende for kommunen
-Vi sætter barren højt, og går ambitiøst til opgaven. Næstved kan spille en vigtig rolle i denne sammenhæng, dels har vi som talentkommune et ansvar og en forpligtelse, og dels har stor erfaring på talentudviklingsområdet, qua vores talentskolemiljø, samt de tiltag der er i musikskolen og ungdomsskolen, fortæller Linda Frederiksen.

Konferencen er første konkrete produkt på hylden, men der er også lagt kræfter i at etablere en hjemmeside, en styregruppe samt et advisory board til projektet. Mange gode kræfter har vist projektet velvilje og vil gerne bidrage.