Kvinde fra Karrebæk halshugget.

Overskriften lyder næsten for voldsom til at være sand, men ikke desto mindre er Radiodrama.dks kommende videowalk baseret på en sand historie. Det er historien om Ane Andersdatter fra Karrebæk, som blev den sidste kvinde i Danmark, der blev henrettet.

Plakat til “Den sidste kvinde”. Foto: Radiodrama.dk

Den 21. december 1861 lod bødlen på Rødovre Mark øksen svinge. Her mistede tjenestepigen Ane Andersdatter sit hoved. Hun havde tilstået, at hun havde slået tre af sine fire børn ihjel, og dommen lød på dødsstraf.

– Det er en voldsom fortælling. Ane Andersdatter var endt som tredobbelt barnemorderske, måske fordi hun var kommet i en ulykkelig situation, som hun ikke kunne se sig ud af på grund af den tid, hun levede i – eller måske er der helt andre forklaringer, siger Kia Lundsgaard, som har været med til at researche og skrive manuskriptet til videowalken “Den Sidste Kvinde”.

Radiodrama.dk fortæller historier med lokalt indhold, og da dramatiker Morten Aagaard ved et tilfælde faldt over historien om, at den sidste henrettede kvinde i Danmark kom fra Karrebæk, var der ingen tvivl: den historie skulle fortælles.

– Egentlig kender vi jo kun fortællingen om Ane Andersdatter gennem hendes gerninger, og den dokumentation man kan finde i rapporter og retsbøger. Vi kender ikke til de menneskelige overvejelser, der ligger bag de tre drab på hendes børn. Derfor har vi måtte arbejde dramatisk med, hvad grunden til at ikke en, ikke to men hele tre gange skaffer hun et barn af vejen, siger Morten Aagaard.

Sidste sommer producerede Radiodrama.dk videowalken “Lever du, Birgitte?”, hvor publikum, mens de gik i Næstveds smukke middelaldergader, fik den sande historie om hekseprocessen mod Birgitte Prammand. Nu er teatret klar med deres anden videowalk. Her udspiller historien sig i Rådmandshaven.

– Valget af Rådmandshaven passer godt til historien, selvom den ikke foregik netop der. Men der er masser af vand i dette område, og vand spiller en central rolle, siger Morten Aagaard.

En videowalk er en ny og anderledes måde at opleve en historie via sin smartphone. Den kombinerer radiodama, virtuel reality og film. Historien fortælles på “on location” gennem en film, som man ser på sin telefon. Filmen guider publikum rundt på en tur. På den måde smelter virkelighed og film sammen.

Kia Lundsgaard arbejder med paper cinema. Foto: Radiodrama.dk

Samtidig med at publikum følger en skuespiller rundt i Rådmandshaven, er der også produceret små papir-film, som en del af oplevelsen.

– Formatet Paper-Cinema (papir-biograf) er meget udbredt i udlandet, hvor flere teaterkompagnier arbejder med genren. Sidste år var jeg på en workshop i Paper Cinema, og faldt fuldstændigt for formatet. Det er en fantastisk måde at skabe små universer, som kan flytte publikum i tid og sted. Egentlig er det en live-optaget bevægelig collage, som på skærmen virker meget overbevisende. Det minder meget som det gammeldags papirdukketeater, som mange spillede hjemme i stuerne før i tiden, siger Morten Aagaard.

Fortællingen veksler mellem de to formater – live on location og Paper Cinema – og i en dokumentar-lignende reportage fortælles historien om den sidste kvinde i Danmark som måtte miste sit hoved.

– Det er spændende, også for unge mennesker, at høre, hvor anderledes livet var i gamle dage. I dag kan vi fortryde og slette næsten alt. Men for blot 100 år siden havde mange ting store og engang i mellem uoverskuelige konsekvenser, siger Kia Lundsgaard.

“Den Sidste Kvinde” har premiere fredag den 16. august. Video-walken kan opleves i Rådmandshaven i Næstved. Startstedet er ved springvandet “Fontænen” ved Kranøen. Man finder videoen på www.radiodrama.dk/den-sidste-kvinde. Man skal starte videoen og få billedet på skærmen til at passe med virkeligheden. Herefter skal man blot følge filmen på skærmen, som guider publikum.

Tag med på videowalk i Rådmandshaven. Foto: Radiodrama.dk