I denne tid arbejder elever i 2. og 3.g. på ungdomsuddannelser over hele Sjælland – fra København til Næstved – fokuseret med cases indenfor bioteknologi. De forbereder sig til at skulle deltage i Biotekmesterskaberne – det første nogensinde. I Næstved deltager elever fra HTX på EUC Sjælland.

Det er partnerskaberne Knowledge Hub Zealand og Kalundborg Rekrutteringsalliance, der i samarbejde med bl.a. Novo Nordisk, Novozymes, Equinor Refining Denmark, Kalundborg Forsyning, Lundbeck og Professionshøjskolen Absalon står bag Biotekmesterskaberne. Elevernes forberedelser kulminerer ved en storstilet event den 23. januar 2019 kl. 10-14 i Biotekbyen Kalundborg, hvor eleverne skal dyste om den fornemme titel.

Afsæt i national mangel på STEM-kompetencer
Formålet med eventen er først og fremmest at sætte fokus på de mange spændende uddannelses- og karrieremuligheder indenfor Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM), herunder bioteknologi, i produktionsdanmark. Biotekmesterskaberne er tænkt som et bidrag til løsningen på den nationale mangel på STEM-kompetencer. En udfordring, der kun bliver yderligere forstærket for virksomheder, der har forretningsaktiviteter langt væk fra København og de store uddannelsesbyer i Danmark. Vel at mærke forretningskritiske aktiviteter, hvor tiltrækning af den nødvendige højtspecialiserede arbejdskraft er helt afgørende.

I Biotekbyen Kalundborg ligger Skandinaviens største biotekproduktion. Her finder man blandt andet verdens største insulinfabrik, verdens største enzymproduktion og Danmarks største raffinaderi. Virksomhederne i byen inkluderer Novo Nordisk, Novozymes, Equinor Refining Denmark, Ørsted og Unibio. Tæt på Biotekbyen, i nabokommunen Odsherred, ligger Lundbeck med en stor kemisk produktion af lægemidler.

Produktionsdanmark i øjenhøjde
Novo Nordisk, der har omkring 3.500 medarbejdere i Kalundborg og producerer 50 % af verdens insulin på det 1.200.000 m2 store produktionsområde i byen, er medarrangør og sponsor på eventen – og det er der en særlig grund til, fortæller Michael Hallgren, Produktionsdirektør, Novo Nordisk Kalundborg: ”Biotekmesterskaberne er et vigtigt element ift. at synliggøre de mange spændende uddannelses-og karrieremuligheder inden for STEM og særligt bioteknologi overfor en målgruppe, der snart skal vælge uddannelsesvej. Særligt vil vi med Biotekmesterskaberne gerne gøre opmærksom på mulighederne i produktionsdanmark, der traditionelt ikke er så eksponeret blandt de unge, som fx udviklingsområdet er.”

Hvordan bioteknologi kan bidrage til at løse FNs 17 verdensmål?
Eleverne arbejder med fem forskellige cases: en om fermentering, en om destillation, en om enzymaktivitet, en om spildevandsrensning og en om kemisk syntese. De har det til fælles, at de alle er bioteknologiske enhedsoperationer, der hver især har afgørende betydning for produktionsprocesserne i hhv. Novo Nordisk, Novozymes, Equinor Refining Denmark, Kalundborg Forsyning, Lundbeck. F.eks. er gæring helt afgørende for fremstilling af insulin, og destillation er helt afgørende for raffinering.

Eleverne skal under deres forberedelse udarbejde en faglig beskrivelse af den pågældende proces, opstille en forsøgsproces og forklare, hvordan denne videnskabeligt fungerer, samt komme med et forslag til, hvordan man ved hjælp af processen enten kan fremstille et nyt produkt, og/eller løse et stort miljø- eller samfundsmæssigt problem med fokus på et eller flere af FN’s 17 verdensmål.

Omkring 450 elever samt deres undervisere er tilmeldt eventen med cases. Der vil være ca. 20 korte oplæg fra grupper af 2-5 studerende, hver på vegne af hele deres klasse. Resten af klassen deltager som tilskuere – for moralsk støtte og som heppekor. Dommerpanelet består af repræsentanter fra de arrangerende virksomheder og partnerskaber.

Syn for sagen
I forlængelse af konkurrencen afholdes der en show-case event, hvor industrien, uddannelsesinstitutioner og andre organisationer vil deltage og give eleverne et godt indtryk af, hvilke muligheder en uddannelse indenfor biotek åbner op for. Her kan eleverne bl.a. møde medarbejdere, studerende samt undervisere, der alle har bioteknologi som omdrejningspunkt for deres arbejde og studier.

I Biotekbyen kan man bl.a. uddanne sig til diplomingeniør i bioteknologi, bioanalytiker og farmaoperatør – og som studerende i byen kommer man helt tæt på landets største biotekvirksomheder. En biotekingeniør har kompetencer indenfor udvikling og produktion og kan arbejde med bl.a. medicin, fødevarer, miljø og energi.

Flagskip for Biotekbyen
Arrangørerne bag eventen har planer om, at Biotekmesterskaberne kan blive en slags flagship for Kalundborg – der også går under betegnelsen Biotekbyen.

Christian Beenfeldt, der som projektchef for Knowledge Hub Zealand, er en af kræfterne bag eventen siger:

”Vi er meget glade for den store opbakning fra undervisere, elever samt industrien i Biotekbyen. Det viser, at vi har ramt et konkret behov. Målet er, at eventen fremover kan blive et landsdækkende initiativ, der kan samle de unge og inspirere deres interesse for en uddannelse og karriere indenfor biovidenskaberne eller naturvidenskab.”

Et Danmark i Balance
Administrerende direktør for Teknologipagten, Christian Vintergaard glæder sig over afholdelsen af det allerførste Biotekmesterskab i Danmark, som både er nytænkende og relevant – også i en national kontekst:

”Det er glædeligt at se så mange store spillere gå sammen om at inspirere en stor gruppe unge mennesker indenfor STEM-fagene. Det er netop det, vi gerne vil se i Teknologipagten, hvor vi arbejder for at sikre, at Danmark får flere specialister indenfor STEM-området, og at danskerne bredt set får et teknisk og digitalt kompetenceløft. Derudover er det meget spændende, at de unges cases skal give bud på løsninger af FNs verdensmål. På den måde løfter mesterskaberne både en STEM- og en bæredygtighedsdagsorden, der kan trække tråde ind i fremtiden.”

Program, deltagere og cases
Se mere på www.biotekmester.dk, hvor du bl.a. finder deltaljeret program for dagen, liste over deltagende skoler, samt de fem cases, eleverne skal dyste i.

Biotekstuderende fra Professionshøjskolen Absalon i Kalundborg.
Foto: Alex Tran
Del på sociale medier