I forbindelse med det landsdækkende pilotprojekt Hold Hjernen Frisk har Næstved Bibliotek fået seks “hjerne-rygsække” med udfordringer til hjernen, som kan lånes med hjem.

I Hold Hjernen Frisk arbejder de for, at flere holder hjernen frisk hele livet. Derfor er der samlet en rygsæk med ting, der kan inspirere til både fysisk aktivitet og socialt samvær. Tingene giver også mulighed for at lære nyt – alt sammen noget, de ved, er godt for hjernen.

Hyg dig sammen med dit barn, barnebarn eller gode venner
– Når du åbner rygsækken sætter det gang i minderne. Det kan være sjovt og lærerigt at gøre det sammen med et barn, barnebarn eller måske sammen med gode venner, fortæller bibliotekar Kirsten Fonborg Hansen og bibliotekar Vibeke Sølling fra Næstved Bibliotek, som står bag Hold Hjernen Frisk i Næstved.

I rygsækken er der 1 Mikado spil, 1 Domino spil, 3 jongleringsbolde, 1 sjippetov, 1 yoyo, 1 Rubiks-terning, 1 sæt spillekort og 1 skridttæller. Derudover er der bogen ‘Hold Hjernen Frisk’ samt anvisninger til anvendelse af de forskellige ting i rygsækken.

God læring for hjernen med spil og leg
Pindespillet Mikado er nemt og kan spilles af folk i alle aldre. Med Domino kan du aktivere de små “grå” sammen med andre eller måske bare stable brikkerne på en lang række og derefter vælte dem. Jonglering med to eller tre bolde kræver lidt øvelse, men det er guf for hjernen.

Yoyo’en lyser rødt, når du spiller med den. Det kræver også lidt øvelse at blive rigtig god, men det er god læring for hjernen. Hvad enten du spiller kort med andre eller lægger en kabale for dig selv, så er der ikke to spil, der er ens. Måske kan du lære et barnebarn at spille Whist, Rommy eller andre af de gamle klassikere.

Vi hører ofte, at det er godt for hjernen at løse kryds og tværs og Sudoku. Og med Rubiks- terningen, som også kaldes “professor-terningen”, er der ekstra udfordringer.

Ud i naturen og få pulsen op
Det er vigtigt at komme ud og gå ca. 30 minutter hver dag. Med en skridttæller kan du nemt holde styr på, hvor meget du får bevæget dig. Og bruger du sjippetovet, giver det sved på panden, og du får pulsen op.

Rygsækken skal udlånes og afleveres hos personalet i den betjente åbningstid. Når du alligevel er på biblioteket, så har biblioteket mange gode bøger med fokus på at holde hjernen frisk. Og bare det at læse en bog er med til at holde os friske.

Læs mere på bibliotekets hjemmeside www.naesbib.dk.

Fakta: I det 2-årige pilotprojektet Hold Hjernen Frisk vil projektpartnerne DGI, Slots- og Kulturstyrelsen og forskningscenteret Center for Sund Aldring på Københavns Universitet omsætte forskningsbaseret viden til engagerende og fællesskabsskabende aktiviteter for seniorer omkring pensionsalderen og udbrede eksisterende viden i forskellige formater. DGI leder projektet. Læs mere om Hold Hjernen Frisk på projektets hjemmeside: www.holdhjernenfrisk.dk.

Rygsækken er fyldt med ting, der kan inspirere til både fysisk aktivitet og socialt samvær. Foto: Næstved Bibliotek