Næstved Sundhedscenter får 3,5 millioner kroner til forebyggelse af kroniske sygdomme

Næstved Sundhedscenter har fået bevilget 3,5 mio. kr. fra satspuljemidlerne i Sundheds- og Ældreministeriet. Pengene skal bruges til at afprøve forskellige metoder til kommunale sundhedstilbud for borgere mellem 40-60 år – og til at nå de borgere, der er i risikozonen.

Sundheds- og Ældreministeriet har bevilget 3,5 mio. kr. til Næstved Sundhedscenter til målrettet at nå de borgere, som statistisk set har en særlig risiko for at udvikle kroniske sygdomme som muskelskeletlidelser, KOL, diabetes og hjertekarsygdomme og dernæst til at udvikle nye tilbud til forebyggelse af disse sygdomme

Satspuljemidlerne er derfor søgt i samarbejde med fagforbundene 3F Sydsjælland, Metal Sydøst, FOA Sydsjælland og Industriens Pension. Undersøgelser viser nemlig, at det bl.a. er medlemmer i disse fagforbund, som har risiko for at udvikle kroniske sygdomme.

– Vi er meget glade for at Næstved Kommune er blandt de udvalgte kommuner, og ikke mindst for det samarbejde med fagforbundene, vi nu står overfor. Med satspuljemidlerne har vi nu mulighed for at afprøve forskellige sundhedstilbud målrettet risikogruppen for en række kroniske sygdomme. På den måde kan vi medvirke til, at disse borgere bliver bevidste om en eventuel risiko samtidig med, at de får mulighed for at deltage i forskellige sundhedstilbud, lyder det fra Kirsten Devantier, formand i Sundheds- og Psykiatriudvalget i Næstved Kommune.

Blandt regionens højeste
Grunden til at Næstved Sundhedscenter har søgt midlerne er bl.a., at andelen af borgere i Næstved Kommune med kroniske sygdomme er blandt regionens højeste. Derudover bliver der taget udgangspunkt i Næstved Kommunes sundhedspolitik, som har fokus på at mindske ulighed i sundhed.
I løbet af de tre år, projektperioden varer, vil der løbende blive udviklet og afprøvet målrettede forebyggelsestilbud til risikogruppen.

Det er Næstved Sundhedscenter, der står for selve udførelsen af projektet, i form af bl.a. motionsvejledning og kostsamtaler, mens fagforbundene står for selve rekrutteringen af deres medlemmer bl.a. gennem events.

– For os i 3F, er det her en fantastisk mulighed for, at vi sammen med Sundhedscentret kan tilbyde vores medlemmer en helt ekstraordinær chance for at få kigget deres sundhed efter i sømmene. Det er i 3F’s store interesse, at vores medlemmer får et langt og sundt liv på arbejdsmarkedet, og derfor ser vi frem til det kommende samarbejde med Næstved Sundhedscenter, siger Anders Ellegaard, næstformand i 3F.

Projektet bliver sat i gang den 1. august 2017 og skal køre over tre år frem til 31. juli 2020.