Et hus. Flere indgange. Bedre hjælp til borgerne.

Integreret Psykiatri i Næstved har nu eksisteret i knap to år, og tilbuddet, der har til formål at sikre, at borgere med psykiske lidelser får et hurtigere og mere sammenhængende behandlingsforløb, er en stor succes.

Siden Næstved Kommunes Socialpsykiatri rykkede ind i Psykiatriens Hus sammen med den regionale Distriktspsykiatri i juni 2015, er det blevet væsentligt lettere at koordinere de forskellige aktiviteter til borgere med psykiske lidelser. Det betyder, at borgere med psykiske lidelser ikke kun modtager behandling i Integreret Psykiatri, men også får hjælp og støtte til de ting, der tit følger med det at have en psykisk lidelse – såsom at ansøge om sociale ydelser og få hjælp i hjemmet.

– Intentionen med at flytte under samme tag var, at borgere med psykiske lidelser skulle opleve, at de fik en hurtigere og en sammenhængende indsats fra både den regionale distriktspsykiatri og kommunens socialpsykiatri, som borgerne ofte modtager hjælp fra. Og det er lykkedes. Jeg ved, at mange borgere har givet udtryk for, at det nu er mere overskueligt at få hjælp, når man ikke skal løbe spidsrod mellem de forskellige afdelinger og dermed også sagsbehandlere i kommunen. Når forløbene er samlet i en plan, giver det mere overskud til at komme sig, lyder det fra Kirsten Devantier, formand i Sundheds- og Psykiatriudvalget i Næstved Kommune og regionsrådsmedlem i Region Sjælland.

Det kan Pernille Holst fra Fensmark nikke genkendende til. Pernille er 27 år, og hun fik en depression første gang som 21-årig. For to år siden fik hun diagnosen bipolar lidelse, og hun fortæller, at det har haft stor betydning for hende at komme i Integreret Psykiatri, hvor alt er samlet på ét sted.

Når man har diagnosen bipolar lidelse, har man perioder, hvor man føler, at man kan alt, og man har depressive perioder, hvor man intet kan.

– Jeg har før oplevet, at jeg har siddet over for min sagsbehandler og sagt, at jeg kan det hele, men nu har jeg én kontaktperson, som kender mig og som kender min sygdom. Hvis jeg for eksempel siger til min sagsbehandler, at jeg kan alt, så er hun der til at forklare, at det kan jeg i virkeligheden ikke. Det er en meget stor hjælp, fordi hun kender til min sygdom og sætter grænser. Og så er det virkelig dejligt, at alt er samlet på et sted, fortæller Pernille Holst.

Nye tiltag på vej
Indtil nu har fokus været på at finde et fælles fodfæste og på at oparbejde en fælles kultur i Integreret Psykiatri. I 2017 er en af målsætningerne, at flere medarbejdere fra relevante enheder vil være til stede i Integreret Psykiatri. Det vil løfte opgaven om at koordinere de forskellige indsatser og tage hånd om både sygdom og mennesket.

– Vi er nu nået så langt, at vi er klar til at udvikle det videre – blandt andet er vi gået i gang med Fælles gruppeforløb, hvor det giver mening for borgeren. Det giver et tættere samarbejde mellem behandlingspsykiatrien og den kommunale socialpsykiatri frem for at løse det hver for sig. Næste skridt er, at vi skal have en medarbejder fra Center for Arbejdsmarked fysisk til stede i Integreret Psykiatri. Det betyder, at koblingen til arbejdsmarkedet bliver lettere tilgængelig for borgeren, og det vil gøre det endnu nemmere at planlægge, koordinere og følge op på borgerforløbene på tværs af sektorerne, siger Kirsten Devantier.

Siden Integreret Psykiatri blev indviet i juni måned i 2015 har 57 borgere afsluttet et forløb i Integreret Psykiatri, og 60 borgere er lige nu i gang med et forløb.

Pernille Holst