På minifestivalen FACIT giver Talentskolen oplevelser tilbage til Næstved. Talentskolen arrangerer minifestivalen i den sidste weekend i maj, og FACIT er resultatet af elevernes mange timers arbejde på skolen gennem det sidste år. I løbet af de tre dage, som festivalen varer, kan publikum få fire kortfilmpremierer, to teaterforestillinger, en kunstfernisering og en bogudgivelse med litteraturoplæsning.

Filmen “Når verden står stille” får premiere på FACIT. Eleverne på billedet hedder Frederik Mansø og Kristine Kjærulff. Foto: Talentskolen

FACIT i hele byen
Ligesom Talentskolen er spredt ud på flere lokaliteter i Næstved vil også festivalen være spredt ud i byen. Rønnebæksholm, Grønnegade Teater, Børnekulturhuset og Nordisk Film Biografer Næstved er nogle af de steder, Talentskolen samarbejder med, hvor eleverne præsenterer deres værker.

– Det er fedt, at vi kan få lov til at vise det, vi har lavet på et sted, hvor det faktisk hører hjemme. Det giver et sug i maven og en følelse af at blive taget alvorligt, fortæller filmeleven Mads Krause Sørensen, som har filmpremiere i Nordisk Film Biografer Næstveds største sal.

Også Camilla Hein Sindrup fra Talentskolens Kunst- & Designlinje glæder sig.
– Det, at vi får muligheden, for at vise vores ting på en udstilling i en rigtig kunsthal, for en masse mennesker, er virkelig fedt. For på den måde får vi mulighed for, at snakke med folk, som vi måske ikke ellers ville have kommet til, fortæller Camilla Hein Sindrup, som skal udstille sit værk på Rønnebæksholm.

Animationselev Embla Taxholm glæder sig også til at præsentere den animationsfilm, hun har været med til at lave, på det store lærred:
– Det gør, at jeg føler mig ’for real’. Vi har lavet den ægte vare og er ikke bare unge, der har siddet og doodlet tegninger uden formål, siger hun.

Giver tilbage til Næstved
– Talentskolen er Næstveds eget unikke fyrtårn og derfor er det vigtigt, at vi giver lidt tilbage til byen. Og så vil vi også gerne have lov til at vise hvad vi kan, vise niveauet og måske prale lidt, hvis vi kommer af sted med det, siger Talentskolens leder Kathrine Olldag med et smil.

Sammen med ungdomsfestivalen Næverland, der finder sted efter sommerferien, håber hun, at FACIT kan være med til at udvikle Næstveds ungdomskulturelle profil og skabe endnu mere liv og aktivitet i byen.

FACIT hvert år fremover
2015 er året, hvor Talentskolen for første gang afslutter et skoleår med festivalen FACIT. Hen over skoleåret har eleverne gang i mange forskellige projekter og får besøg af professionelle kunstnere, performere, skuespillere og filmfolk, der øser ud af deres viden. Alt det kommer der resultater ud af, som ikke bare skal ende på hylderne, men som skal sendes ud i verden og præsenteres på den bedste og flotteste måde.

Fra nu af kan du hvert år fremover sætte kryds i kalenderen i den sidste weekend i maj, for her er Talentskolens FACIT.

Fakta:
FACIT finder sted d. 28.-30. maj 2015 og omfatter 4 filmpremierer, 2 teaterpremierer, 1 bogudgivelse og 1 kunstfernisering + plus hygge og samvær.

Billetterne til alle forestillinger, filmvisninger, bogudgivelsen og ferniseringen er gratis. Dog skal teaterbilletter reserveres, hvis man vil være sikker på en plads.
Reservation til: makso@naestved.dk

Programmet er tilgængeligt på Talentskolens hjemmeside eller på Talentskolens Facebookside.