Et blik hen over Næstveds mange parcelhuskvarterer en aften i december måned vil på et splitsekund afsløre byens store juledille. Buske, træer, bede, flagstænger, tagrender, husdøre, nedløbsrør og postkasser blinker og lyser om kap i et væld af julefarver.

Og den passion er næstvederne bestemt ikke ene om. Ud af alle varegrupper er julebelysning en af de kategorier, der landet over vokser mest år efter år i XL-BYG kædens 104 butikker. For fire år siden lå salget på indeks 150. Efterfølgende har det hvert år ligget på indeks 120.

Palle Kromann, sælger i rådgivningscentret Hos XL-BYG Meding, fortæller om de travle måneder.

– Der er stort set udsolgt på alle hylder, når sæsonen er overstået. Folk starter med lyskæder til træer, hæk og huset, men herefter griber det om sig med alskens figurer med lys og blink i. Futtog, små hunde, rensdyr og snemænd. Desto tættere vi kommer på jul, desto vildere bliver folk, siger Palle Kromann

Lav dit eget lysshow på mobilen

Årets største nyhed indenfor julebelysning hos XL-BYG Meding er uden sammenligning lyskæderne Twinkly, som kæden har hentet til Danmark efter et besøg i lyskædernes mekka, Las Vegas. Som resten af XL-BYG Medings Smart Home produkter, kan de nye lyskæder også styres fra mobilen via en app – eller med stemmen, hvis man fx har Google Home. Palle Kromann har sat sig grundigt ind i de nye lyskæder.

– Det er nyt, smart og sjovt. På appen kan man styre hver eneste pære i lyskæden. Du skal bare sno den rundt om juletræet, eller hvor den skal sidde. Så går du i gang med at designe dit lysshow. Jeg er helt sikker på, at det vil være en fantastisk ting at lave med børn. Du kan lave alt fra flag, der blafrer, til blomster og fyrværkeri. Og der er også skabeloner med, så man kan spare noget tid, når det skal gå stærkt, siger han.

Har man musik koblet til sit Smart Home system, er det også muligt at få lyset til at blinke eller bølge i forskellige farver i takt med musikken.

Kædernes forventede levetid er cirka 30.000 timer, hvilket svarer til mere end 40 julesæsoner. Efterspørgslen efter de nye smarte lyskæder er allerede stor, selv om de mange funktioner og den lange levetid betyder, at kæderne er dyrere end de almindelige LED-lyskæder.

Pressefoto