I uge 19 starter vi en række guidede litterære ture forskellige steder i Næstved. Der bliver to ture i Digtervejskvarteret, hvor den første tur er tirsdag den 11. maj kl. 10.00- ca. 11.30. Dernæst er der en tur på Rønnebæksholm, hvor vi går i Grundtvig og Marie Tofts fodspor. Arrangementerne er en del af den landsdækkende kampagne ”Sammen i bevægelse”, som Næstved Bibliotek og Borgerservice kører i uge 18-23.

I Næstved ligger det såkaldte ”Digtervejskvarter”, et dejligt område, som er omkranset af grønne arealer. Her har alle vejene navne efter kendte digtere og forfattere. I dagligdagen er det nok de færreste, som går og tænker over, hvad de egentlig har skrevet, hvornår de levede m.m. I forbindelse med kampagnen ”Sammen i bevægelse” har vi planlagt to kortere litterære ture i Digtervejskvarteret, hvor vi sammen bliver lidt klogere på, hvad fx Karen Blixen, Edith Rode, Thit Jensen, Jeppe Aakjær m.fl. har skrevet. De to kulturformidlere fra biblioteket læser op forskellige steder undervejs. Kort sagt, vi sætter litteraturen i bevægelse og tager den med ud på vejen.

Turen til Rønnebæksholm bliver lidt anderledes. Her går vi rundt i den smukke park i Grundtvig og Marie Tofts fodspor. Vi vil også se lidt på kunsten i parken samt Grundtvigs pavillon, ”Venligheden”. Undervejs læser de to kulturformidlere højt og fortæller om Grundtvig og Marie Toft. Vi har en sundhedskonsulent med på turen, som vil fortælle om lidt om de vigtige hverdagsbevægelser i relation til kampagnen ”Sammen i bevægelse”.

De guidede litterære ture foregår:

Tirsdag den 11. maj kl. 10.00-ca. 11.30 (Karen Blixen, Johanne Korch, Edith Rode, Tove Ditlevsen og Thit Jensen)
Mødested: Kl. 10.00 på parkeringspladsen ved Lille Næstved Skole, Karrebækvej 70, Næstved – foran daginstitutionen ”Spiloppen”. Turen slutter, hvor den startede. Og den kommer til at vare ca. 1 ½ time.
Tirsdag den 25. maj kl. 10.00-ca. 11.30 (H.C. Andersen, Ludvig Holberg, Leif Panduro, Jeppe Aakjær og Piet Hein)

Mødested: Kl. 10.00 på parkeringspladsen ved det lille butikstorv på Fodbygårdsvej. Turen slutter, hvor den startede. Og den kommer til at vare ca. 1 ½ time.

Tirsdag den 1. juni kl. 10.00-ca. 11.30 (I Grundtvig og Marie Tofts fodspor)

Mødested: Kl. 10.00 på parkeringspladsen ved Rønnebæksholm. Turen slutter, hvor den startede. Og den kommer til at vare ca. 1 ½ time.
Litterær quiz, hvor gevinsten er billet til forfatterforedrag

Der lægges også op til en litterær quiz undervejs på turene, hvor præmien er en billet til efterårets forfatterforedrag med Katrine Marie Guldager den 27. september på Næstved Bibliotek.

Husk passende tøj og fodtøj. Turene tager ca. 1½ time, hvor vi dels går og dels standser op og hører om de enkelte forfattere/digtere samt kort uddrag af deres tekster.
Alt foregår udendørs, og vi overholder det udendørs forsamlingsloft.

Deltagelse på alle turene er gratis, men der er tilmelding på www.naesbib.dk. Der er et begrænset antal pladser.

Fakta: Sammen i bevægelse

Næstved Bibliotek og Borgerservice har sammen med landets øvrige biblioteker, Danmarks Radio og en række idrætsorganisationer fokus på bevægelse i den fælles kampagne ”Sammen i bevægelse”. I løbet af 2021 er målet at få endnu flere danskere op af stolene og i gang med at bevæge sig. Her behøver det ikke nødvendigvis at være motion i form af løbeture eller fitness. Det kan også være ganske almindelige hverdagsbevægelser som at slå græs, lege med børn/børnebørn eller at GÅ en tur på biblioteket – alt tæller!

Foto: ABW