Fra 1. juli til 30. juli kan du komme med på en spændende rundvisning i Liselund romantiske haves forunderlige og drømmende univers.

Der falder en helt speciel ro over dig, når du bevæger dig rundt på de grusbelagte stier i Liselund. En havevandring fyldt med fortællinger om naturen er måske lige det, som du har brug for efter måneders karantænetilstande med frygt og kaos.

Og hvilket bedre sted findes der at få verdens bekymringer på afstand end her, hvor Møns jetsetpar fra 1700-tallet, Antoine og Lisa de la Calmette anlagde en drømmeagtig have og et lille eventyrligt lystslot. I dag næsten 250 år senere kan du stadig nyde de fantastiske omgivelser.

“Adelsparret de la Calmette fylder godt i Møns historie. På Liselund hev de to stikket, og her 250 år efter fornemmer man stadig den særlige stemning, de søgte. Hele området bugner af tidens historie og af det famøse pars anekdoter” fortæller Bo Feldvoss, forvalter på Liselund.

Rundvisningerne finder sted fra 1. juli til 30. september. Fortællingen starter i det stråtækte lystslot med det elegante nyklassicistiske interiør, hvor du blandt andet hører historien om en abe og et jordskælv i Lissabon, der ikke kun ændrede Antoines liv, men også hele periodens verdensbillede. Derefter går vi på en vandring i haven, der hurtigt blev et yndet motiv for guldaldermalerne.

Liselund Have er Danmarks bedst bevarede romantiske have, og på denne tur får du indblik i hvordan vildskabet i haven er nøje planlagt. Her hører du om tankerne bag haven og de små perler, der ligger gemt rundt omkring. Det er for eksempel monumenterne, parret opstillede som kærlighedsbreve til hinanden og de smalle stier og små broer, der skaber helt særlige stemninger af poesi, gys og refleksion.

Om Liselund
Antoine og Lisa de la Calmette byggede i 1792 en romantisk have og et lille lystslot faretruende tæt på Møns Klint. Stedet blev opkaldt efter Lise, og det berejste adelspar benyttede Liselund som et fristed, hvor de kunne nyde deres kærlighed til hinanden, invitere åndsfæller og diskutere oplysningstidens frie, rationelle idéer og kunstneriske tanker, der prægede romantikken. Og selv efter Antoine og Lisas levetid tiltrak stedet kunstneriske sjæle. Thorvaldsen, Oehlenschlæger, H.C. Andersen og flere guldaldermalere har fundet inspiration på disse grønne skrænter.

Liselund blevet fredet i år 2000 og siden 2005 har det været en del af Nationalmuseet. Haven anses som værende et af de bedste steder at nyde Møns Dark Sky.

Liselund Have er åben året rundt, og der er gratis adgang, men vil du have de fantastiske historier med dig hjem, og vil du samtidigt gerne med indenfor i lystslottet, så skal du deltage i en af Nationalmuseets officielle rundvisninger. På havevandringen får du nemlig også lov til at komme med ind på slottet.

Pressefoto