De sidste beboere forlader teltlejren i dag

Det skriver Sjællandske:

Der er i øjeblikket omkring 50 beboere tilbage i Asylcenter Næstved, og de forlader som de sidste lejren mandag formiddag.

2. september meddelte Udlændingestyrelsen, at asylcenteret skulle lukke senest 1. oktober, og siden da er cirka 270 asylansøgere blevet flyttet til andre asylcentre. Udlændingestyrelsen har bestemt, hvem der skulle hvorhen.

– Det er foregået over syv-otte omgange, hvor der er flyttet mellem 10 og 30 beboere ad gangen, siger centerchef Susan Knage Møller, mens vi går forbi de snart tomme telte. De sidste beboere skal bo i sovesalene frem til mandag, hvor de forlader Næstved.

Foto: Linette Bach
Foto: Linette Bach

Der bliver båret mange sorte sække med ejendele fra teltene til sovesalen.

– De ved, hvad de har, men ikke hvad de får, og mange er kede af at forlade deres venner, os ansatte og det kendte område, siger Susan Knage Møller. Selv har asylansøgerne hovedet fyldt med tanker om den forestående flytning. Ahmad Sulaman fra Syrien ser glad ud, men han har også lige fået opholdstilladelse og skal som en af få beboere ikke videre til en ny lejr men i stedet ud og bo i en kommune.

Ellers skal de sidste beboere i lejren fordeles på to andre lejre. De har ikke selv kunne ønske, hvor de skulle hen, og ikke alle ser lige begejstrede ud. Stemningen er lidt mat.

Teltene bliver stående, og de indrettede sovesale bliver stående, indtil Udlændingestyrelsen giver besked om noget andet.

Når de sidste asylansøgere har forladt lejren, går viceværten og hans lejrvagter i gang med at tømme teltene for møbler. Så fjernes oliefyrene, som sikrer varme i teltene, og der lukkes for vandet i toiletvognene.

– Vi rydder, rengør og reparerer teltene, så de er klar, til lejren skal i brug igen eller klar til nedpakning, siger Bo Poulsen, vicevært på stedet.

På samme måde laves der service på oliefyrene og de øvrige dele, som har været en del af asylcentret.

Der bliver lavet videoovervågning af teltområdet, så Beredskabsstyrelsen ikke skal have vagter gående, når her ingen beboere er.

Asyllejren har givet arbejde til 10 lejrvagter og et antal ekstra ansatte i cafeteriet i Beredskabsstyrelsens regi samt 16 ansatte til de daglige opgaver i regi af Langeland Kommune.