Kvindernes International Kampdag: Der findes mange myter om, at man skal være en stor stærk mand for at arbejde i byggebranchen. Både Byggeriets Kvinderåd og Boss Ladies udfordrer stereotyper og sætter talenter fri. Det skriver EUC Sjælland i en pressemeddelelse.

I dag er kun ni procent af medarbejderne i bygge- og anlægsbranchen kvinder, og sådan har det været de sidste 20 år. Nu er tiden inde til forandring. Dansk Byggeri har nemlig siden 8. marts sidste år på Kvindernes Internationale Kampdag arbejdet ihærdigt med at tiltrække og fastholde kvinder i bygge- og anlægsbranchen gennem nye tiltag. Det samme har projektet Boss Ladies, der blev lanceret året forinden.

En ny fortælling
Dansk Byggeri nedsatte sidste år Byggeriets Kvinderåd, der har lavet en særlig indsats for at skabe nye fortællinger om håndværkere for at bryde med de gængse stereotyper, skabe mangfoldighed, udfordre en skæv kønsbalance og ikke mindst sætte fokus på mangel på arbejdskraft i branchen. Tal viser nemlig, at branchen risikerer at mangle 17.000 faglærte med bygge- og anlægsuddannelser om ti år.

“Kvindernes International Kampdag er en god dag at minde os selv og hinanden om at gøre op med det kønsspecifikke uddannelsesvalg og kønsspecifikke arbejdsmarked. Der har vi lang vej igen i Danmark. Det er nemlig vigtigt, at vi rekrutterer de gode håndværkere både blandt kvinder og mænd,” siger underdirektør i Dansk Byggeri Louise Pihl og uddyber:

“Det handler ikke om at feminisere branchen eller lave lyserøde værktøjskasser. Det handler om at udvide branchen og udfordre et stereotypt billede af håndværkere,” fortæller Louise Pihl, og fortsætter: “En branche med både kvinder og mænd kan bidrage til at skabe mangfoldighed og nuancere perspektiver. Vi prøver ikke at sige, at et køn er vigtigere end det andet, men at gøre op med det mere traditionelle billede.”

En rigtig håndværker er en mand
Boss Ladies er et treårigt projekt, som er med til at aflive forældede myter om håndværkere ligesom Byggeriets Kvinderåd. De har et stærkt fokus på aktiviteter i folkeskolen som learning labs, ambassadørkorps der tager på besøg og mulighed for at afprøve forskellige håndværksfag i praktikker.

“Hvis man siger til en folkeskoleelev: Luk øjnene og tænk på en håndværker så vil langt de fleste se en mand for sig. Og måske en der spiser lidt for meget kød, ryger en masse cigaretter og ikke læser tykke bøger,” siger Nina Groes, stifter og direktør af Boss Ladies.

Boss Ladies tager på besøg i folkeskoler landet over, så eleverne kan møde unge håndværkere. Netop det er med til at nuancere det billede, der ofte har brændt sig fast for det indre blik. Den forestilling kan nemlig, ifølge Nina Groes, ofte spænde ben for at særligt piger søger ind i bygge-, anlægs- og installationsbrancherne:

“Der er mangel på dygtige håndværkere, og det er et stort talenttab, hvis vi ikke får fat i pigerne. Pigerne fortjener også selv at få øjnene op for de mange muligheder for kreativ udfoldelse og spændende jobmuligheder, der er i branchen,” siger Nina Groes.

Spring ud i det og vær åben
Gry Månsson er et billede på det generationsskifte der er på vej, men stadig lidt af et særsyn i byggebranchen i dag, da tal fra Dansk Byggeri peger på at hele 91% i byggebranchen er mænd. Hun er i lære som bygningsstruktør hos CG Jensen A/S og går til dagligt på EUC Sjælland i Næstved.

“Jeg har kun oplevet at blive taget imod. Jeg har mødt mange søde og rare mennesker i faget. De ser ikke en som en lille pige, men som en ligeværdig kollega. De fordomme der er, handler om at man er bange for at piger ikke kan tage fat, og du ikke er stærk nok. Men det drejer sig om at spørge om hjælp, og finde de mange muligheder der er for at løse en opgave,” siger Gry Månsson.

Gry Månsson blev introduceret til bygge- og anlægsfaget ved brobygning på EUC Sjælland i Køge. Her blev hun fanget af faget, da ikke en arbejdsdag er ens og det er nemt at få et job i branchen, forklarer hun.

“Mine veninder synes det lød spændende, da jeg sagde jeg gerne ville ind i faget. Mit bedste råd er; spring ud i det. Bare gør det. Og så gælder det om bare at være åben,” slutter Gry Månsson.

Kun ni procent af byggebranchen er kvinder. Gry Månsson, som til daglig er i lære som bygningsstruktør, er en af dem. Foto: Kirstine Fryd.