De kommende højtider som runder året af er Mortens aften, Advent, Juleaften og Nytårsaften. Det er i hvert fald dem der har overlevet og dem som holdes i rigtig mange hjem. Thanksgiving og Halloween ligger i samme periode og har sneget sig ind i mange hjem, selv om de slet ikke er danske traditioner.

Nytårsaften og Dronningens nytårstale

En af vores helt store højtider er nytårsaften. Der er ikke noget helligt ved nytårsaften, men det er alligevel en dag med rigtig mange traditioner. Dronningen holder sin nytårstale og stort set hele Danmark finder tid til at se talen på tv. Selv om der stadig er længe til kan du allerede finde gode odds dronningens nytårstale 2022. Det er altid meget spændende at høre hvilke emner dronningen adressere, fra det forgangne år og hvilke råd hun giver for det kommende år.

Ud over dronningens tale består nytår også af fest, fyrværkeri i rigelige mængder, champagne, kransekage og fest i venners selskab.

Ud over dronningens tale består nytår også af fest, fyrværkeri i rigelige mængder, champagne, kransekage og fest i venners selskab. Foto: ABW

Mortens aften

Nytårsaften er en af de helt store begivenheder, men årets sidste højtider begynder allerede i november. Mortens aften er ikke en tradition der bliver holdt i alle hjem, men de seneste år er den blevet mere og mere populær.

Mortens aften ligner lidt juleaften, hvad maden angår. And, rødkål, brun sovs og kartofler er på menuen. Mortens aften er ikke udelukkende en begivenhed som holdes i familien. Det kan sagtens være en festlighed med udelukkende venner, som samles. I mange hjem er det en blanding af familie og venner. Reglerne for denne højtid er i det hele taget ikke særligt stramme. Hos nogen er det bare en hyggelig aften med god mad, hos andre er der traditioner med pakkelege og andet sjov, denne aften.

Advent

De fire søndage før jul er der heller ikke helt faste rammer om. Nogen bruger dem på rent faktisk at gå i kirke. Andre bruger dem på nogen af de mange hyggelige juleforberedelser. Der bliver bagt æbleskiver, lavet juledekorationer, bagt småkager og klippet julepynt.

I mange familier er det en dag ud af huset. Hele december bugner med hyggelige julearrangementer. Dagen kan bruges på selv at fælde sit juletræ, besøge et julemarked, eller en kælketur, hvis vejret har været gunstigt. En advents søndag er under alle omstændigheder en hyggedag.

Advent har kun en fast tradition. Adventskransen med sine fire lys, er tradition i både hjem og kirke. Derudover har mange familier indført adventsgaver.   

De 24 dage inden juleaften

Hele december er fuld af jul. Uanset hvor man kigger hen er der nisser, hjerter, kunstigt sne og julekugler. I børnefamilien bliver der talt ned til selve juleaften. Det bliver gjort med julekalendere i alle mulige afskygninger. Den simpleste er et kalenderlys som tændes dagligt og dermed brænder et tal, der samtidig viser at nu er der en dag mindre, til det store gaveshow. De meget avancerede er de hjemmelavede pakkekalendere, som består af 24 gaver som alle er pakket ind og sat på snor, eller på anden vis hængt op. Nogen bruger en julesok til de mange gaver. Slutteligt er der også alle de kommercielle julekalendere med låger og slik.

Juleaften

Juleaften er den største højtid på hele året. Traditionerne er mange. Nogen af traditionerne er variable, men de fleste er temmelig faste. Menuen består af and, kartofler, søde kartofler, rødkål og brun sovs. Desserten er risalamande med varm kirsebærsovs.

Ud over selve menuen er juletræet, mandelgaven, julesangene og naturligvis alle gaverne, temmelig fasttømrede traditioner i de fleste hjem.

For nogen er juleaften stadig en religiøs begivenhed. Den dag som Jesus blev født, bliver derfor fejret med et besøg i kirken, til en traditionel juleprædiken.

Juleaften er den største højtid på hele året. Foto: ABW

Sider2022