I de gode gamle dage var der ikke den banegård, der ikke havde en fotoautomat. Billederne blev brugt til pendlerkort og pasfoto – eller også sad kærestepar med hinanden på skødet. Det var før mobiltelefonen fik indbygget kamera – og fotoautomaterne blev overflødige.

fotoautomatNu genopstår fotoautomaten i Næstved for en enkelt aften. Teatergruppen Talent-1 genopliver oplevelsen af at sidde i et lille rum og vente på at billederne bliver taget. Men i de få minutters ventetid, det tager at fremkalde et billede, bliver der spillet en lille teaterforestilling i fotoautomaten.

– Der er noget dejligt retro og analogt over en fotoautomat. I Berlin er der en hel bevægelse, der arbejder for at få fotoautomaterne tilbage i bybilledet, siger Morten Aagaard, som netop har fået taget et billede i en fotoautomat i Berlin, og det satte tankerne i gang.

– Hvorfor ikke bruge en fotoautomat til at lave en anderledes ramme om en teaterforestilling, tænkte jeg. Det er jo oplagt, at spille teater i det lille vindue, hvor billedet bliver taget. Følelsen af at sidde i et lille bitte rum, midt i det offentlige rum, er også en sjov og anderledes oplevelse. På den måde bliver fotoautomaten faktisk til en lille teatersal, siger Morten Aagaard.

Fotoautomaten har før været et kendt element i bybilledet, men nu er de næsten forsvundet. Det er kun på hovedbanen i København, at der stadig er en vaskeægte fotoautomat. Ellers er det blevet fotoforhandlerne, der tager billeder til passet og så videre.

– Vi har fået lov til at stille fotoautomaten op på Næstved Bibliotek på kulturnatten, og som det var med de originale fotoautomater, så kan man ikke bestille tid eller købe billet. Man må stille sig op i køen og vente på at billederne bliver fremkaldt, siger Morten Aagaard, som dog understreger at en forestilling i fotoautomaten varer cirka fire minutter.

Da fotoautomaten skal står på Næstved Bibliotek, har Teatergruppen Talent-1 også valgt at dykke med i verdenslitteraturen, og finde inspiration til de små forestillinger der.

– Hullet mellem tilskuer og skuepiller er på størrelse med et almindelig stykke hvidt kopipapir. Så udfordringen består i at dramatisere store litterære værker, så de bliver fortalt på et par minutter – og ikke fylder mere end den lille plads som fotoautomaten giver, siger Morten Aagaard.

I øjeblikket er Teatergruppen Talent-1 i gang med de sidste forberedelser til kulturnatten. Det bliver Tina Nedergaard og Morten Aagaard, der spiller forestillingerne og tager billederne, mens Julie Anna Hedegaard står klar med spejl, hårlak og børste.

Fakta
Fotoautomaten spiller på Kulturnatten i Næstved
2. oktober – fra klokken 19 – 23.
Der er plads til max to personer af gangen, hvis de sidder på skødet af hinanden, men forestillingen kan også opleves alene.
Forestillingen varer cirka 4 minutter – og der kan ikke købes billet eller bestilles tid. Alle der ser forestillingen i fotoautomaten for et billede af dem selv med hjem. Forestillingerne er anbefalet for publikum over 12 år.