Danmark er en af verdens førende pantnationer. Hver dag afleveres 4,5 mio. dåser og flasker til genanvendelse. Alligevel viser en ny YouGov-analyse, at størstedelen af danskerne synes, det er besværligt at pante. Hos SuperBrugsen i Fensmark kan kunderne se frem til en langt nemmere pantoplevelse. Supermarkedet på Næstvedvej 2 har nemlig bygget et nyt panthus og bliver samtidig Sjællands første butik med en multifeed-pantløsning, hvor sække med over 100 dåser og plastflasker kan hældes i på én gang. Og som det første supermarked i Danmark får Fensmark to af de nye hurtigtællende maskiner.

OFFICIEL INDVIELSE: ’Panthuset Fensmark’ indvies onsdag d. 17. november kl. 9:00, og de første 100 kunder modtager en lækker, stor panttaske.

Drikkevareemballager er værdifulde ressourcer, der i princippet har uendeligt liv, hvis de pantes. I Danmark afleveres 92 pct. af den samlede pant til genanvendelse, og samlet set sparer det danske pantsystem klimaet for 178.000 tons CO2 årligt.

Alle tal vidner om, at danskerne er (rigtig) gode til at pante. Klistrede fingre fra gamle sjatter, ventetid og maskiner i udu er dog forhold, som mere end 80 pct. af danskerne synes besværliggør pantoplevelsen, viser en landsdækkende analyse foretaget af YouGov for virksomheden TOMRA. Hos SuperBrugsen i Fensmark kan man se frem til nye og nemmere forhold ved flaskeautomaten. Med åbningen af ”Panthuset Fensmark”, og ikke mindst lanceringen af de to innovative pantmaskiner TOMRA R1, kan kunderne fremover hælde sække med over 100 plastikflasker og dåser direkte ind i den hurtigtællende maskine uden at røre ved panten. Glasemballage afleveres i en separat automat lige ved siden af.

Direktør i SuperBrugsen Fensmark, Hans Larsen, er glad for at tilbyde kunderne de nye forbedrede pantforhold:

”Man kan se pant på mange måder. Vi har altid investeret i gode flaskeautomater her i Fensmark og har valgt se på pant, som en ekstra service. Og returemballage er en ting, der kommet for at blive.”

Nybygget panthus skal minimere trængsel
SuperBrugsen i Fensmark er det første supermarked på Sjælland, der får en såkaldt multifeed-pantmaskine, der tager over 100 emballager på én gang. Hos det fremtidsorienterede supermarked på Næstvedvej har man dog valgt at gå all-in på pant og installerer, som Danmarks første butik to nye R1-automater, der har fået plads i det nybyggede panthus sammen med butikkens to øvrige flaskeautomater, der fortsat fungerer fint.

”Vi har til tider oplevet trængsel ved vores flaskeautomater, og ”Panthuset” gør det både nemmere og mere tilgængeligt at pante. Panthuset er bygget på parkeringspladsen, så kunderne kan parkere tættere på med bilerne, og da vi var store på pant i forvejen, har vi valgt at få to R1’ere, der gør det muligt at returnere over 100 plastflasker og dåser på én gang. Det sparer tid, og kunderne undgår klistrede fingre,” siger Hans Larsen, der har stået i spidsen for Fensmark Brugsforening siden 1997.

En kæmpe succes i nabolandene
I 2019 blev den første TOMRA R1 lanceret i Norge og Sverige. Og sidste år fik det første supermarked i Finland multifeed-automaten. I alle tre lande har supermarkederne oplevet en massiv vækst – både hvad angår returpant og nye kunder:

”Vi ved, at forbrugerne efterspørger effektive pantløsninger. I de andre nordiske lande har vi set en markant øget volumen i antallet af afleveret emballage samt i kundestrømme efter installationen af vores R1. I Norge ligger den gennemsnitlige stigning i pantaflevering på 141 %, og den hidtil højeste volumenstigning er 403 % for et svensk supermarked. Der er foreløbig sat 124 R1’ere op i Norden, og nu ser jeg frem til, at de danske forbrugere også kan få glæde af maskinen,” lyder det fra Michael Milo, administrerende direktør for TOMRA i Danmark.

TOMRA forventer, at der vil komme betydelig flere R1-maskiner i de danske supermarkeder i de kommende år. SuperBrugsen i Fensmark er det tredje danske supermarked – og det første på Sjælland.

Officiel indvielse i Fensmark
Onsdag d. 17. november kl. 9:00 vil Michael Milo sammen med uddeler Niels Kjeldsen og direktør Hans Larsen stå klar til at indvie panthuset og de nye maskiner i Fensmark, og der uddeles rummelige panttasker til de første 100 kunder, som kigger forbi og tester Sjællands nye, banebrydende flaskeautomat.

Pressefoto