”Det var en utrolig smuk tur,” lød det fra H.K.H. Kronprinsesse Mary, som netop har forladt Royal Run og fællesskabets løbefest i Næstved.

Der blev danset street dance, sprayet med graffitidåser, slået på trommer og rappet fra Sct. Peders Kirkes tårn, da Kronprinsessen besøgte Næstved 6. juni 2022 for at løbe fem kilometer til Royal Run.

Og det var til stor begejstring for Kronprinsessen, som under sit besøg i Næstved udtalte:
– Det var en utrolig smuk tur rundt omkring havnen og med al det grafittikunst hele vejen. Der var så mange mennesker og så stor begejstring hele vejen langs ruten, så det var en stor fornøjelse.

Under besøget optrådte en række talenter, som alle har baggrund i Næstved Ungdomsskole.

– Det var meget imponerende. Det lyder som om den ungdomsskole hernede er noget helt særligt og fantastisk, og som de sagde til mig; der er det her fællesskab, hvor der er plads til alle, og man kan være lige præcis den, man er og dyrke den passion, man har, lød det fra Kronprinsessen, da hun mødte pressen efter løbeturen på fem kilometer.

Fra middelalder til hiphop

Det var til tonerne af middelaldermusik, med udsigt til flere middelalderbygninger og med Avantgarden og frivillige fra middelalderfestivalen Næstveds Søjler, at Kronprinsessen ankom til Næstved klokken 16.

Det var Næstveds borgmester, Carsten Rasmussen, der tog imod den royale gæst ved Danmarks ældste rækkehuse, Boderne.

Han glæder sig over, at besøget gik godt:
– Det var fantastisk at byde Kronprinsesse Mary velkommen til folkefest i Næstved og fortælle om alt fra middelalder til ungdomskultur. Hun var meget interesseret og talte positivt om Næstved.

Hun imponerede os alle – både når det gælder løbestil og ikke mindst mødet med de mennesker, hun mødte på sin vej.

Formand for HGATM Monica Mikkelsen har sammen med de andre frivillige i løbeklubben haft travlt med at planlægge ruterne.
– I HGATM har vi armene i vejret i dag. Seks måneders forberedelse kulminerer med mere end 300 frivillige, der løfter denne her opgave sammen. Det er en sand fornøjelse at se Kronprinsessen og de 11.999 andre løbere på ruterne rundt omkring i Næstved.

Graffiti og street dance

Kronprinsessebesøget startede med middelalderen som tema, men det varede ikke mange minutter, før scenen skiftede.

Da Kronprinsessen trådte ud på den anden side af Boderne, var det nemlig Næstveds ungdomskultur og Næstved Kunstby, der var i fokus.

Med et par elegante dansemoves åbnede borgmester Carsten Rasmussen ballet ved at sætte ”strøm” til danseren Ali Haydar. Han dansede for Kronprinsessen og fortalte om ungdomskulturen i Næstved. Kronprinsessen blev danset videre af Global Dance Crew til leder af Næstved Ungdomsskole Lisbeth Pedersen, som bl.a. fortalte om Næstved Kunstby og introducerede et par af ungdomsskolens elever.

Næstved-kunst i gave

Dernæst mødte Kronprinsesse Mary den lokale graffitikunstner Claus Michael Pedersen med kunstnernavnet CMP One. Han var i fuld gang med at male et værk – og sørme om ikke Kronprinsessen selv satte sit præg på værket med graffitidåsen i hånden. Kronprinsessen fik et stykke af værket med hjem, da hun ankom til målfeltet.

Løbet blev skudt i gang af Ihan Haydar på trommer, som sammen med broren Ali Haydar og Skøre Strømere fra Næstveds egnsteater Dansk Rakkerpak fulgte Kronprinsessen til startfeltet. Selve løbet gik i rask trav, og med en tid på 22 minutter og 44 sekunder på fem km kom Kronprinsessen i mål.

Royal medalje-overrækkelse

Det var den 18-årige atlet Sara Rasmussen fra HGATM, som overrakte medaljen til Kronprinsessen. Derefter overtog den royale gæst og uddelte medaljer til flere overraskede løbere.
Kronprinsessen blev sendt afsted fra Næstved med manér. Udover graffitiværket som blev overrakt af CMP One, havde den lokale rapper Emcee Emil skrevet en rap om Royal Run og ungdomskulturen i Næstved. Fra Sct. Peders Kirkes tårn leverede han sin velskrevne rap, inden Kronprinsessen steg ind i bilen mod hjembyen København for at heppe på sin mand, H.K.H. Kronprinsen, som skal løbe 10 km.

Selvom Kronprinsessen nu har forladt Næstved, fortsætter folkefesten lidt endnu. Sidste løber forventes i mål ca. kl. 18.30.

Pressefoto