Næstved vinder 1. plads i trafiktest – igen

Hvert år tager Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden temperaturen på kommunernes indsats for at gøre børn og unge trafiksikre. I årets test kommer Næstved på 1. pladsen med 93 ud af 100 mulige point.

????

Trafiksikkerhed, trafikpolitik på skoler, opbakning til skolernes færdselsundervisning og ikke mindst den store årlige trafikdag for alle 9. klasseelever har sikret Næstved titlen som vinder af Kommunernes Skoletrafiktest 2016.

Det er man både glade for og stolte af i Næstved Kommune.

– Vi kan jo se, at der kommer flere og flere biler på vejene, og at man på Christiansborg diskuterer, om alderen for at få kørekort til bil og knallert skal sættes ned. Derfor er det mere vigtigt end nogensinde, at vi klæder børn og unge på til at færdes sikkert i trafikken. Og derfor er jeg særlig glad for, at testen fra Rådet for Sikker Trafik viser, at vi arbejder meget seriøst med at øve og lære vores børn og unge gode trafikvaner. Den investering kan betyde, at vi kommer til at rede liv, fortæller Søren Revsbæk, formand for Teknisk Udvalg

f0841d_Trafikevent[1]Næstved Kommune har bl.a. opnået de mange point, fordi de har et godt samarbejde mellem centre, skoler og politi om fx at skabe sikre skoleveje og fordi de prioriterer færdselsundervisningen.

– Vi har gjort undervisning og øvelser i trafikken obligatorisk på alle vores skoler. På den måde sikrer vi, at alle børn har succes med både gå- og cykelprøver. Det hele kulminerer i 9. klasse, hvor alle unge er samlet til en hel trafikdag. Her møder de politi, redningsfolk og får selv lov til at prøve kræfter med trafikken i flere forskellige værksteder og workshops, fortæller Søren Dysted, formand for Børneudvalget

Kommunen er desuden også målt på, at den sørger for at inddrage forældrene i arbejdet med at få børnene ud og træne, så de er klædt på til den dag, hvor de skal færdes på egen hånd i trafikken.

Stor fremgang i hele landet gavner børnene

I alt 96 kommuner deltager i Rådet for Sikker Trafik og TrygFondens trafiktest. Over hele linjen kan man se en markant fremgang, siden testen blev indført for syv år siden.

88f8fb_SikkerTrafikN_stved3[1]Testen viser blandt andet, at 88 kommuner i et vist omfang gennemfører cyklistprøver for børnene i 6. klasse. Prøverne er med til at sætte fokus på, om børnene er sikre nok til at cykle alene i trafikken eller skal have mere øvelse, før de slippes løs.

– Hver ulykke med et barn eller en teenager i trafikken er en for meget. Derfor er det en virkelig god nyhed, at stadig flere kommuner sammen med politi, skoler og forældre er så gode til at sikre at børnene kan færdes så sikkert som muligt i trafikken blandt andet når de går eller cykler til og fra skole, venner og fritidsaktiviteter, siger Janne Gundersen, seniorkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Se hvor mange point de enkelte kommuner har fået i årets test: https://www.sikkertrafik.dk/kommune/kommunernes-skoletrafiktest

Se film fra sidste års trafikdag: https://www.youtube.com/watch?v=Rctt4qTMnrg

Fakta

· Hvert år kommer cirka 3000 børn i alderen 7 – 14 år på skadestuen efter de er kommet til skade som fodgænger eller cyklist (kilde: Danmarks Statistik).

· Når børnene forlader skolen efter 9. eller 10. klasse, stiger risikoen for at blive involveret i en trafikulykke.

· 99 % af ulykkerne i trafikken skyldes menneskelige fejl. Derfor er det vigtigt, at børn og unge undervises i risikoen i trafikken, så de ved, hvordan de passer bedst på sig selv.

Vindere gennem årene af Kommunernes Skoletrafiktest:

· 2016: Næstved.
· 2015: Tønder og Gribskov
· 2014: Næstved
· 2013: Hørsholm
· 2012: Aabenraa