Bogklub, bålhygge med spejderne, brætspilsaften, boldspil, graffiti, åbent hus, strikkeklub, forældregrupper, morgengymnastik, en udendørs leg eller fællesspisning. Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan foreninger og frivillige fællesskaber kan deltage i Fællesskabsstafetten.

Stafetten foregår ved, at deltagerne laver små eller større offentlige aktiviteter og efterfølgende giver den fysiske depeche videre til en ny forening.
Det er Næstved Kommune, Næstved Frivilligråd og Frivilligcenter Næstved, der inviterer til Fællesskabsstafetten. Den strækker sig over 6 dage – fra søndag den 19. september til fredag den 24. september 2021, hvor den bliver afsluttet i Fuglebjerg med Frivillig Fredag – den nationale frivillighedsdag.

En tiltrængt vitaminindsprøjtning til de frivillige fællesskaber Idéen er, at stafetten kan være med til at skabe nye samarbejder på tværs af foreninger og fællesskaber.

– Fællesskabsstafetten er en oplagt mulighed for, at vi kan vise alle de spændende foreninger, fællesskaber og aktiviteter i Næstved kommunes lokalområder frem, udtaler Mie Majgaard, der er folkesundhedskonsulent i Næstved Kommune, og fortsætter:

– Der er mange gode grunde til at engagere sig i aktive fællesskaber. Fællesskaber er blandt andet gode for den mentale sundhed, der bliver styrket, når vi er sammen med andre, som vi føler os trygge ved og har gode oplevelser med.

Egentlig skulle stafetten have foregå i 2020, men måtte udskydes på grund af corona. Det har dog ikke gjort behovet mindre. Tværtimod.

– De frivillige fællesskaber har været trængte under corona med afstandskrav og nedlukninger. Fællesskabsstafetten bliver en hjælp for de frivillige fællesskaber, der vil skabe synlighed omkring deres fællesskab og ønsker at tiltrække nye medlemmer og frivillige, fortæller Pernille Agerbæk, leder af Frivilligcenter Næstved, og fortsætter:

– Derfor håber vi, at Fællesskabsstafetten kan bidrage til en ny optimisme for frivilligheden og fællesskaberne i Næstved Kommune – en ny start.
Linedancere griber stafetten Foreningen Kickin’ Heel Line-dancers er én af de frivillige fællesskaber, der allerede har meldt sig til Fælllesskabsstafetten.

– Vi har tilmeldt foreningen Kickin’ Heel Line-dancers til Fællesskabsstafetten, fordi vi ovenpå corona har brug for et boost og en normalisering. Vi vil gerne vise, at foreningen er i gang igen, at vi har plads til nye medlemmer og afholder flere arrangementer, fortæller Jeanette Wilstrup, medlem af Kickin’ Heel Line-dancers.
Jeanette Wilstrup er glad for det frivillige fællesskab, hun oplever i sin forening.

– Jeg valgte selv at blive en del af Kickin’ Heel Line-dancers for at prøve noget sjovt og få motion. Jeg syntes, at det var så sjovt, at jeg inviterede min datter Pernille og veninde Birgit med. Vi griner altid meget sammen. Det er svært at være sur, når man danser, fortæller medlem Jeanette Wilstrup, der har danset siden efteråret 2018.

Der bliver også smil over hele linjen, når Kickin’ Heel Line-dancers modtager depechen.

– Til Fællesskabsstafetten starter vi en fest på torvet ’Dråben’ ved Kvægtorvet i Næstved, hvor vi vil vise, at alle kan danse linedance. Først vil vi vise, hvad vi har trænet, og bagefter inviterer vi alle til at danse med. Til sidst transporterer vi depechen videre til det næste frivillige fællesskab ved at stille os op på en række, der strækker sig fra dråben og hen til næste fællesskab. Depechen vil gå fra hånd til hånd, imens vi danser, fortæller Birgit Rasmussen, der også er medlem af foreningen.
Fra Tappernøje i sydøst til Fuglebjerg i vest Fællesskabsstafetten bliver skudt i gang søndag den 19. september i Tappernøje, herfra kan den komme forbi blandt andre Mogenstrup, Everdrup, Lov og Karrebæksminde på vejen mod Næstved Centrum i løbet af mandagen. Tirsdag kan turen gå mod øst til blandt andet Holme-Olstrup, Fensmark, Fladså. I løbet af onsdagen overdrages stafetten mod nord og kan komme forbi Glumsø, Herlufmagle og Tybjerg. Fra torsdag eftermiddag går turen vestpå, og depechen kan komme til Menstrup, Tornemark og Sandved, før stafetten lander i Fuglebjerg fredag den 24. september om eftermiddagen.
Alle frivillige fællesskaber og foreninger indenfor kommunegrænsen kan deltage i stafetten, hvor der er tilmeldingsfrist 1. september. I ugen op til stafetstarten bliver programmet offentliggjort, og alle er velkomne til at komme og deltage i arrangementerne undervejs.

Idéen til Fællesskabsstafetten er født i Slagelse Kommune, der i 2019 holdt den første stafet, som blev lavet sammen med 100 lokale fællesskaber. I Næstved kommune er Fællesskabsstafetten en kobling mellem et initiativ under partnerskabet ”ABC for mental sundhed” og Frivillig Fredag, som hvert år afholdes af Næstved Frivilligråd, Næstved Kommune og Frivilligcenter Næstved.

Til Fællesskabsstafetten byder Birgit Rasmussen (til venstre), Jeanette Wilstrup (i midten), Pernille Wilstrup (til højre) og de andre dansere fra Kickin’ Heel Line-dancers i Næstved op til dans på torvet Dråben ved Kvægtorvet. Pressefoto.