Provst Anna Kluge og tidligere tv-vært Rasmus Birkerod står bag ideen om et nyt landsdækkende samtaleprogram i Marie Toft og Grundtvigs gamle hjem syd for Næstved, Rønnebæksholm.

Grundtvigs kone, Marie Toft, som var ejer af Rønnebæksholm og drev herregården, holdt illegale spirituelle samlinger i stedets kælder i midten af 1800-tallet. Nu bliver det lille rum igen arnested for spirituelle samtaler. Det sker når folkekirken i Næstved udgiver programmet MARIES RUM i samarbejde med Rønnebæksholm, som får premiere sidst i januar:

Vi skal simpelthen lave et trosprogram på et sted, hvor Grundtvig og Marie Toft har haft deres gang. Det er i sig selv stort. Så siger medarbejderne her på Rønnebæksholm – helt uden at dramatisere tingene – at det spøger her. Det er da et solidt udgangspunkt for at lave et program om tro og eksistens, synes jeg nok. Jeg glæder mig enormt meget, siger Rasmus Birkerod, der også var ophavsmand, redaktør og studievært på det prisvindende tv-program Præstens Lektie, der i fire år udkom på TV2 ØST.

Gæsten i programmet deler en livsforandrende erfaring med lytterne og reflekterer over den i samtale med præsten. De første gæster, der har sagt ja til at deltage er Peter Ålbæk Jensen, Morten Messerschmidt, Sonja Oppenhagen, Thure Lindhardt, Jacob Mark, Søs Egelind og Kim Fupz Åkesson, Anne-Grethe Bjarup Riis og Pernille Aalund.

Provst Anna Kluge er initiativtager til programmet. Hun er begejstret for, at holdet bag programmet har fundet frem til det lille kælderværelse.
Vi har netop modtaget Grundtvigs og Maries to stole fra Udby Kirke og Grundtvigs Mindestuer, som skal være i studiet. Det er ret stort. Nu laver vi et tros- og eksistensprogram, hvor undren er udgangspunktet, og hvor lytteren selv får lyst til at svare på de spørgsmål, der kommer op. Rummet skal igen være udgangspunktet for samtaler om tro, spiritualitet og eksistens, som Marie i sin tid gjorde det til.

Læs mere her

Hør podcast

Foto: ABW