Lucas Scavenius fra Næstved Gymnasium og HF har vundet den danske finale i Public Speaking. Han går dermed videre til den internationale finale i maj, hvor han skal dyste mod elever fra bl.a. Sydafrika, Australien, USA, Frankrig og Holland.

19-årige Lucas Scavenius fra 3.y er elev på skolens Engelsk Master Class-hold, der mødes én gang om ugen efter skoletid til debating fra september til november, samt igen til public speaking fra januar til marts og træner i forskellige discipliner, hvor eleverne skal skrive og holde en tale ud fra et givent emne. Herefter deltager de i The English-Speaking Unions årlige konkurrence for gymnasieelever om at holde den bedste 5 minutters tale.

I år var emnet “The world is bigger and smaller than it’s ever been”, og Lucas Scavenius’ tale hed ”On Turtles and Globilization”. Talen handler om, hvordan globaliseringen skaber isolation; både på stats- og individplan. Lucas Scavenius har ladet sig inspirere af emnet til sin store SRP-opgave om neo-isolationisme og amerikansk politik i Trump-perioden, men han havde også fundet inspiration i både sine samfundsfagstimer og i sine dramatimer, hvor eleverne har trænet monologer og præsentationsteknik.

Skrev tale på vers

Som om det ikke var svært nok at skulle skrive en tale med et fornuftigt indhold, at skrive den på engelsk og at holde den foran en flok kompetente dommere, som består af tidligere vindere af Public Speaking-konkurrencer og professorer fra Københavns Universitet – ja så valgte Lucas også at skrive sin tale på vers. Det betød at han undervejs måtte bruge diverse engelske synonymordbøger og google, når et givent engelsk ord ikke rimede og måtte udskiftes med et andet. Lucas er meget interesseret i Spoken Word Poetry, som er en kunstform, hvor et digt eller en tekst bliver læst op eller reciteret fx med musikalsk baggrund eller med performative elementer. Det var da også i Spoken Word Poetry at han hentede sin inspiration til talens verseform.

Godt sprogøre

Lucas bor i Snesere med sine pæredanske forældre, og har et godt sprogøre; han føler sig med egne ord ’komfortabel med det engelske sprog.’ Det er heller ikke den engelske udtale, som eleverne bliver bedømt på, når de holder deres tale, men derimod parametre som argumentation, levering af talen, hvor overbevisende de er, kropssprog og interaktionen med publikum. Desuden bliver deltagerne stillet to spørgsmål af publikum efter deres tale, som de ikke har haft mulighed for at forberede sig på – så her bliver de udfordret på deres sprog og på at finde og formulere et godt svar.

London erstattet af fars kontor

Normalt ville vindertitlen havde givet Lucas en uges rejse til London, hvor han skulle deltage i den internationale finale. Men grundet Covid-19 bliver alting afholdt på skærmen hjemme på Lucas’ fars kontor – her er nemlig et hæve-sænke-bord, som Lucas er glad for at bruge, når han skal fremføre sin tale.

Det vil også være her, han vil deltage fra til finalen i maj, hvor han skal skrive en ny tale, denne gang under emnet ”The best route to change engages all voices”. Finalen foregår over 4 dage, hvor deltagerne bliver delt ind efter tidszoner, således at alle kan afholde deres tale på et gunstigt tidspunkt. I løbet af dagene bliver der færre og færre deltagere, da de bliver udskilt efterhånden og til sidst står vinderen af den internationale konkurrence d. 14. maj 2021.

Lucas bliver student til sommer, hvorefter han regner med at tage et sabbatår for at tjene penge, så han kan flytte hjemmefra og begynde at studere enten psykologi eller antropologi. At have deltaget i Engelsk Master Class – og selvfølgelig særligt vindertitlen – ser godt ud på Lucas’ CV, men han fremhæver også selv, hvordan det at skulle skrive en tale, forberede sig på at holde den samt at forstå retorikken vil kunne bruges i mange forskellige sammenhænge fremover.

Faktaboks:

Hvad er Public Speaking? Public Speaking er en disciplin, hvor man øver sig i at stille sig op foran en forsamling af mennesker og holde en 5 minutters tale på engelsk. Det handler både om at kunne strukturere indholdet, at finde de bedste argumenter, at være overbevisende, interagere med publikum og at fremføre talen bedst muligt.

Public Speaking har ligesom The ESU Debating Cup været en del af den almindelige engelskundervisning eller i Engelsk Master Class på forskellige gymnasier gennem de sidste flere årtier. Begge konkurrencer afvikles hver én gang om året: The ESU Public Speaking Competition i foråret og The ESU Debating Cup i efteråret.

Den danske afdeling af ESU, The English Speaking Union, blev oprettet i 1991 og deltog året efter i den første Public Speaking-konkurrence og dette har været en årlig begivenhed lige siden. ESU’s mission er at fremme forståelse og kommunikation blandt folk ved brug af det engelske sprog. ESU arbejder bl.a. for at give unge mennesker muligheden for at opnå tale- og lyttefærdigheder, interkulturel forståelse, kritisk tænkning og præsentationsfærdigheder.

Grevinde Alexandra af Frederiksborg har været protektor for den danske afdeling af ESU siden 1997 og deltager aktivt både til finalerne til The Debating Cup og Public Speaking. Udover at give mundtlig opmuntring og gode råd til deltagerne, deltager hun altid med spørgsmål, og er altid meget imponeret over det faglige niveau, som eleverne leverer.

Pressefoto