Vi kan ikke komme udenom, at det sidste års tid har været meget usædvanligt for os alle. Corona og hjemsendelse har for mange af os betydet, at vores daglige fysiske bevægelse er blevet voldsomt reduceret. Vi har ikke skullet gå eller cykle til vores arbejdsplads eller skole. Og rigtig mange har siddet derhjemme foran computeren, uden en masse kortere gåture til møder, kaffemaskinen, printeren eller for at stille kollegaen et spørgsmål. Derfor skal der ske noget, som sætter gang i hverdagsbevægelserne. Og det tager den nye kampagne fat på.

Sammen i bevægelse

Kampagnen hedder “Sammen i bevægelse”, og i løbet af 2021 er målet at få endnu flere danskere op af stolene og i gang med at bevæge sig. Her behøver det ikke nødvendigvis at være motion i form af løbeture eller fitness. Det kan også være ganske almindelige hverdagsbevægelser som at slå græs, lege med børn/børnebørn eller at GÅ en tur på biblioteket – alt tæller!

I løbet af de seks uger kan danskerne få en anderledes oplevelse, når de besøger deres lokale bibliotek. For eksempel kan biblioteksgæsterne vælge at tage en lidt længere gåtur ned til den reserverede bog eller bogreolerne og på den måde få lidt ekstra skridt på kontoen. Børn og barnlige sjæle kan blive udfordret på deres kondition og smidighed, når de møder fysiske udfordringer rundt om i biblioteksrummet, måske i form af yogastillinger eller gymnastikøvelser. Der vil også være gode bud på litteratur, som virkelig ”bevæger” på det emotionelle plan. Også digitalt vil der være fokus på at sætte danskerne i bevægelse med podcasts, gå-konkurrencer, gættelege m.m. For børnene er der bl.a. skattejagt, ”forsvundne” kasser fyldt med kasserede børnebøger og et arrangement med gamle lege på tværs af generationer for børn og deres bedsteforældre.

Bevægelse og læsning er sundt for kroppen

De positive bivirkninger af bevægelse kan faktisk sidestilles med de påvirkninger, som læsning også giver. Når vi læser, bliver vi bedre til at koncentrere os, fordi vi træner hjernen. Oveni hatten får vi inspiration og bliver mindre stressede. Alt sammen positiv indflydelse, som i sidste ende giver mere livskvalitet.

Litterære vandringer, foredrag og barsels-bookwalk

I løbet af kampagnen er der flere litterære aktiviteter i naturen. ”Litteraturen i bevægelse” er en litterær pakke, bestående af seks guidede ture forskellige steder i Næstved. Her er der to litterære ture i Digtervejskvarteret, en tur i Grundtvigs og Marie Tofts fodspor ved Rønnebæksholm, to forskellige skumringsvandringer, dels i Herlufsholm Skoven og dels i Fruens Plantage. Endelig er der en litterær tur, inspireret af Tomas Espedals bog: Gå – eller kunsten af leve et vildt og poetisk liv, i Fruens Plantage. Der er også et foredrag med klummeskribent og foredragsholder Eva Lund Dixen om, hvordan man igennem bevægelse kan slippe fri af fortidens traumer. Læsning og bevægelse gør meget godt for kroppen. Derfor lægges der med barsels-bookwalk op til, at såvel mødre som fædre, som har lyttet til en udvalgt lydbog, tager børnene med i barnevogn eller klapvogn og får en god snak. Netop lydbøger er en god mulighed for at kombinere gåturen med læsningen.

Næstved Bibliotek vil sammen med landets øvrige biblioteker gøre sit til at hjælpe danskerne på vej til en styrket livskvalitet med fokus på litteratur og bevægelse, som til sammen sætter gang i den positive energi for både krop og sjæl. Under hele kampagnen vil der være forskellige udstillinger på bibliotekerne, som relaterer til bevægelse.
I de kommende uger kommer der mere om de forskellige aktiviteter i de lokale aviser samt på bibliotekets hjemmeside, Facebook og Instagram (#sammenibevaegelse), hvor der også vil være inspirerende artikler og gode idéer til at bevæge sig.

Faktaboks: Om bevægelse. Konditionen falder, og vi taber muskelmasse, hvis vi stopper med at bevæge os. Humøret bliver faktisk også voldsomt påvirket. Vi bliver mere sure og får en kort lunte. Vi bliver tilmed dårligere til at koncentrere os. Der sker rigtig meget for ens fysiske og mentale sundhed i takt med, at inaktiviteten stiger. Det betyder til gengæld også, at vi lever længere, når vi er fysisk aktive, fordi vi modvirker alle disse reaktioner! Ifølge Bente Klarlund, som har forsket i præcis bevægelsens betydning for menneskenes sundhed, vil en kvinde på 30 år, som begynder at motionere 30 min. om dagen, statistisk set kunne leve fire år længere. For mænd er det lidt kortere, men der er evidens for, at bevægelse er med til at forlænge ens liv.

Læs mere her

Pressefoto