Modtagerne af Diskontobankens Jubilæumslegat 2023 er direktør for Fensmark Brugsforening, Hans Larsen, og centerchef for Kultur og Borgerservice, Kim Dawartz.

Nogle gange ved man ikke helt, hvorfor man bliver inviteret til et møde, men når det er borgmesteren, der indkalder, så møder man op og gerne velforberedt. Under dækker af at skulle tale om trafikforhold i Fensmark mødte dette års legatmodtagere op til noget af en overraskelse.

Torsdag eftermiddag modtog Hans Larsen og Kim Dawartz Diskontobankens Jubilæumslegat.

Legatet gives hvert år til en eller flere personer, der har gjort en særlig indsats for byen eller som ansat for Næstved Kommune. Fælles for dette års modtagere er, at de får legatet for indsatser i Fensmark og Næstved Kommune.

Vender modstand til udvikling

Den 1. juli kan Hans Larsen fejre 26-års jubilæum som brugsuddeler i Fensmark. I de år har han bevist, at man med god service og dygtigt købmandskab kan skabe en god forretning. En forretning, der er så god, at den tiltrækker kunder ikke bare fra hele kommunen, men fra et opland udover kommunegrænsen.

Udover hans købmandskab begrunder legatbestyrelsen blandt andet valget af Hans Larsen med, at han kaster glans over Næstved med sin særlig evne til at se mulighederne og investere sig ud af en krise-tid med først corona og siden krigen i Ukraine og inflationen.

Senest har direktøren for Fensmark Brugsforening investeret ved at udvide forretningen med 1400 kvm. De to etagers tilbygning giver bedre plads til at skabe et sundhedshus, hvor byens læge og tandlæge flytter ind, mens der kommer et apotek, en lille café, og der bliver bedre plads til blomsterafdelingen og bageren.

Ved at tænke nyt styrker Hans Larsen sin forretning, men han er også en motor for byen, fordi det styrker engagementet lokalt og gør Næstved og Fensmark til et godt sted at bo.

Ankermand for stor kulturinstitution

Som en af de første rejste centerchef for Kultur og Borgerservice Kim Dawartz rundt med de allerspædeste tanker om Holmegaard Værk og de planer, som i dag har sikret, at Næstved Kommune kan bryste sig af at have en af de store kulturinstitutioner i Danmark.

Kim Dawartz får jubilæumslegatet nu, fordi Holmegaard Værk, som fugl Fønix har rejst sig fra asken og vist sig flyvefærdig blandt andet med udstillinger som Picasso og Louise Hindsgavl. Værket har vist sin eksistensberettigelse og vil fortsætte i mange generationer.

Sidste år vandt Holmegaard Værk en prestigefulde pris til museernes svar på Oscar-uddelingen EMYA, European Museum of the Year Award. Holmegaard Værk blev kåret som årets europæiske museum inden for kategorien ‘Environmental Sustainability’ foran 60 andre museer fra hele Europa.

Som ankermand for Holmegaard Værk har Kim Dawartz kastet glans over Næstved og historien om glasværket i Holmegaard. Med godt kommunalt arbejde har han været den kommunale drivkraft i at skabe et museum, som mange kommer og besøger ikke bare fra resten af Danmark, men også fra hele verden.

Jubilæumslegat uddeles på Næstveds fødselsdag

Diskontobankens Jubilæumslegat blev stiftet tilbage i 1935 og bliver altid overrakt den 15. juni, som er Næstveds officielle fødselsdag. Foruden æren og diplomet, får legatmodtagerne en buket blomster og en Holmegaard Provence-skål med inskription.

Legatet har til formål at hædre personer, der er ansat i Næstved Kommune, og som har udført deres tjeneste på en særlig påskønnelsesværdig måde. Legatet kan også uddeles til en person, der ikke er ansat i Næstved Kommune, men som har udført et fortjenstfuldt arbejde for Næstved By eller ved sit arbejde har kastet glans over Næstved By.

Legatbestyrelsen består af Sydbanks direktør Jesper Lund Vimmer, retspræsident Alex Elisiussen, borgmester Carsten Rasmussen samt byrådsmedlemmerne Marc Hvenegaard og Hanne Sørensen.

Det var en enig bestyrelse, der besluttede, at Hans Larsen og Kim Dawartz skulle modtage legatet i år.

Legatmodtagerne sammen med bestyrelsen for Diskontobankens Jubilæumslegat. Fra venstre: Byrådsmedlem Marc Hvenegaard, borgmester Carsten Rasmussen, centerchef for Kultur og Borgerservice Kim Dawartz, direktør for Fensmark Brugsforening Hans Larsen og Sydbanks direktør Jesper Lund Vimmer.
Foto: Næstved Kommune