12 bygninger spredt over hele kommunen er i år nomineret til Næstved Kommunes ”Præmiering af God Arkitektur – Næstved Kommune og by”, og mandag den 3. oktober præmieres fire af bygningerne til Arkitekturens Dag på Rønnebæksholm.

Collage af de præmierede bygninger fra 2020 – smedens hengemte perle i kanten af Næstelsø, de nænsomt placerede rækkehuse i Næstved Bymidte og de autentiske fiskerskure ved bredden af Suså i Appenæs.

Til festligholdelsen vil alle nominerede bygninger blive præsenteret, og der vil også være et indlæg om bevaring i et købstadsperspektiv fra professor Lars Juel Thiis, partner i arkitektvirksomheden Cubo.

Bedømmelsesudvalget med blandt andet borgmester Carsten Rasmussen og udvalgsformand Marianne Olsen i spidsen samt deltagelse af eksterne eksperter har i år udvalgt fire vindere inden for fire kategorier. I alt er der nomineret seks nyere bygninger og seks ældre istandsatte bygninger.

Og uden at sige for meget, så er man kommet godt omkring inden for de fire kategorier.

I forhold til de nyere bygninger inden for henholdsvis kategorien ”Arkitektur i Næstved by” og ”Arkitektur i Næstved Kommune”, så drejer det sig om alt fra en funkisinspireret villa, en moderne bolig og et bæredygtigt baggårdsprojekt til to bygninger med fællesaktiviteter beliggende med udsigt over Præstø Fjord og en moderne landejendom i den nordlige del af kommunen.

Når det kommer til istandsatte bygninger, så drejer det sig om tre centralt beliggende og offentligt tilgængelige større bygninger i kategorien ”Bevaring i Næstved by”. Og når vi med ”Bevaring i Næstved Kommune” bevæger os ud i resten af kommunen, så er de istandsatte bygninger denne gang Karrebæksmindes ældste bygning, et hus på Enø, som over tid er formet af de forskellige ejeres behov, og en patriciervilla i Herlufmagle.

Deltag i festligholdelsen på Arkitekturens Dag, hvis du vil vide mere om de nominerede, og hvem der præmieres!

”Præmiering af God Arkitektur – Næstved Kommune og By” fejres i forbindelse med Arkitekturens Internationale Dag, der holdes den første mandag i oktober hvert år.

Præmieringen finder altså i år sted mandag den 3. oktober 2022 ved en reception i Herskabsstalden på Rønnebæksholm kl. 16.00-18.00.

Til arrangementet vil de 12 nominerede bygninger blive præsenteret, vinderne vil blive afsløret, og så krydres det hele med et indlæg fra professor Lars Juel Thiis, som vil dele ud af sin viden om Bevaring i et købstadsperspektiv.

Lars Juel Thiis er arkitekt og partner i arkitektvirksomheden Cubo, som blandt andet har været en del af transformeringsprojekterne for Horsens Statsfængsel, som lige har modtaget Renoverprisen, og Nordkraft i Aalborg, renoveringen af fx Augustenborg Slot og Aarhus Universitet, som lige er blevet indstillet til fredning, men også en lang række spændende projekter med nyt byggeri af høj arkitektonisk kvalitet.

Af hensyn til arrangementets planlægning bedes man tilmelde sig med opgivelse af antal deltagere. Dette kan ske på e-mail byplan@naestved.dk senest torsdag den 29. september.

Læs mere om Næstved Kommunes Præmiering af God Arkitektur – Næstved Kommune og by her

Pressefoto