Den 8. juni blev Nordens levende museum for form og forvandling, Holmegaard Værk, officielt indviet af H.K.H. Kronprinsessen. Efter åbningsceremonien fik H.K.H. Kronprinsessen og følge en rundvisning i museets mange udstillinger og kom helt tæt på skabelsesprocessen i mødet med de arbejdende glaskunstnere. 

Det var en stolt museumsdirektør der i dag officielt kunne indvie Næstveds nye kulturelle ledestjerne: ”Holmegaard Værk vil genoplive æstetikken, håndværket, kreativiteten, de danske designtraditioner og fælleskabet. Jeg er fuld af forventning og glæder mig over, at vi nu officielt indvier Danmarks mest moderne og involverende museum,” lød det fra museumsdirektør Keld Møller Hansen.

Jesper Nygård, der er administrerende direktør i Realdania og har været en vigtig samarbejdspartner i projektet, var ligeledes begejstret for, at det gamle industrianlæg atter bliver blæst til live: ”Holmegaard Værk er en del af vores fælles historie. Tørvemosen og industrianlægget er en vigtig fortælling om, hvem vi er, og hvor vi kommer fra – en historie, der rækker så langt tilbage som til jægerstenalderen. Og til industrialiseringens begyndelse i Danmark. Lige siden jeg var her første gang, har jeg glædet mig til at se det gamle industrianlæg få nyt liv. Og det er virkelig fantastisk at se, hvordan Holmegaard Værk bærer både historien og kunsthåndværket ind i fremtiden.”

Også Næstveds borgmester, Carsten Rasmussen, glæder sig over den officielle indvielse af Holmegaard Værk, hvilket han italesatte i sin åbningstale: ”Vi har fået et af de kraftigste fyrtårne i Nordens kulturelle landskab. I dag er 200 års Danmarkshistorie inden for kultur-, industri- og naturarv blevet levende. Levende for alle, der bor her – og levende for alle de gæster, vi allerede nu modtager. Glasjuvelen, der stråler igen – gennem 42.000 glas og ud i hele Danmark, hele Norden, ja hele verden.”

Stjerneregn over det ny museum
Holmegaard har fået den bedst tænkelige start, efter at de slog dørene op for de første gæster 30. maj. En regulær stjerneregn har ramt det nyåbnede museum med flotte anmeldelser i en række nationale dagblade. Politikens anmelder gav fem hjerter til det nyåbnede museum med ordene: ”Holmegaard Værk er sådan et sted, jeg gerne vil tilbage til.” Også Berlingskes anmelder gav oplevelsen på Holmegaard Værk fem stjerner og beskrev glaspuster Bjørn Friborgs arbejde med det levende glas som ”nærmest uendeligt fascinerende” og udstillingsrummende som ”tankevækkende, tæt og underholdende”.

Museet har åbent for publikum alle dage fra 10-17 (torsdag 10-21) og billetter kan forudbestilles via www.holmegaardvaerk.dk.

Om Holmegaard Værk
På museet udstilles de imponerende samlinger med mere end 42.000 unikke Holmegaard-glas og 6.000 særegne Kähler-genstande, der fortælles levende historier fra både værksteder og tegnestue, og hænderne får lov til at udforske materialerne i de arbejdende glas- og keramikværksteder.

Med respekt for historien er udstillingerne bygget op om kernen i det internationalt anerkendte glasværk, der har ligget på matriklen siden 1825. Værkstederne og ovnene står som de blev forladt i 2008, og som hjertet i Holmegaard Værk har de bevaret deres vigtige status.

Foto: Per Rasmussen / Museum Sydøstdanmark