Den 8., 9. og 10. marts udfordrer 536 elever fra 24 af kommunens 5. klasser hinanden i LEGO Space Challenge i Ny Ridehus i Næstved. Det er sjette gang Næstved Kommune arrangerer konkurrencen, som har til formål at styrke elevernes læring i naturfagene samt deres innovationskompetence. Sidste år måtte konkurrencen aflyses pga. coronarestriktioner, så Center for Dagtilbud og Skole har glædet sig længe til at byde eleverne velkommen tilbage.

Løs så mange robotmissioner på bane som muligt på 2,5 minut, vær de bedste til at konstruere og forklare jeres egen raket og raketopsendelse, byg den bedste bil i LEGO. Sådan lyder blot nogle af de udfordringer, som de mange elever fra 5. klasserne i Næstved Kommune skal prøve kræfter med i LEGO Space Challenge tirsdag den 8. marts, onsdag den 9. marts og torsdag d. 10. marts i Ny Ridehus i Næstved.

Eleverne skal nemlig deltage i LEGO Space Challenge, hvor de skal dyste i programmering, konstruktion og dokumentation med det formål at styrke deres måde at arbejde med naturvidenskab og innovation.

Robotter, biler, raketfilm
Op til konkurrencen har eleverne arbejdet med at bygge og programmere små LEGO-robotter, de har konstrueret og bygget biler til matchrace, og de har lavet dokumentarfilm om konstruktion og opsendelse af deres egne raketter. Og eleverne er gået til opgaverne med stor entusiasme.

– Vi glæder os hvert år over at høre eleverne bruge svære fagudtryk, når de forklarer hvordan deres bil, robot eller raket virker. Vi møder elever, som har styr på tandhjulstørrelser, omdrejningstal og syre/base-forhold som noget af det mest naturlige i verden. Og de har også styr på deres proces, hvor de blandt andet viser, at de kan opstille og efterprøve hypoteser. Det er da meget godt gået i 5. klasse, lyder det fra Anne Bach Nielsen, som er pædagogisk konsulent i Næstved Kommune og en af arrangørerne af LEGO Space Challenge.

Eleverne skal dyste i de tre discipliner: programmering, konstruktion/mekanik og konstruktion/formidling. Det handler om at score flest point ved robotbordet, at køre hurtigst i matchrace og bygge den bedste bil til den ukendte udfordring samt at have lavet den bedste raketfilm og levere den bedste reportage på dagen.

Til konkurrencen skal eleverne desuden præsentere deres biler, robotter og raketter for dommerpanelet, som består af pædagogiske konsulenter fra Center for Dagtilbud og Skole samt naturfagslærere fra Kobberbakkeskolen og Lille Næstved Skole.

LEGO Space Challenge finder sted i Ny Ridehus i Næstved, tirsdag den 9. marts, onsdag den 9. marts og torsdag d. 10. marts 2019, kl. 9.00 til ca. 15.45

De 536 elever er fordelt på 24 klasser, og i år deltager elever fra 5. klasse på Ellebækskolen, Kobberbakkeskolen afd. Sct. Jørgen og afd. Sjølund, Lille Næstved Skole afd. Hyllinge, Holmegaardskolen afd. Fensmark og afd. Toksværd, Fladsåskolen afd. Korskilde og afd. Mogenstrup samt Susåskolen afd. Glumsø, afd. Herlufmagle og afd. Holsted.

– Alle disciplinerne har fokus på elevernes arbejde med den naturvidenskabelige metode, og eleverne skal i deres præsentationer for dommerne gøre rede for, hvordan de har arbejdet. Blandt andet ved at fortælle om valg og fravalg i deres proces med robotter, bil og raket.

– Hver klasse er på forhånd inddelt i hold a ca. 12 elever. Hvert hold består af tre underhold, som får ansvaret for hver deres kategori. Kategorierne er:

programmering, konstruktion/mekanik konstruktion/formidling.

Der kåres en samlet vinder af hele LEGO Space Challenge pr. konkurrencedag. Vinderen er det hold, som har scoret flest point, når man lægger holdets point i alle underkategorierne sammen. Desuden kåres der vindere i seks underkategorier. To pr. hovedkategori.

Program for dagen
Velkomst kl. 09.00 og fælles åbning v. første runde robotkørsel. Herefter afvikles alle konkurrencer og præsentationer for dommere sideløbende hele dagen. Nedenstående tider er ca. tider. Forbehold for ændringer.

Kl. 11.10 – 11.30: Semifinale og finale Matchrace

Kl. 13.20 – 13.40: Semifinale Spacemissionen

Kl. 13.40 – 14.00: Semifinale og finale Matchrace Udfordring

Kl. 14.00 – 14.20: De bedste raketfilm (storskærm)

Kl. 14.25 – 14.40: Finale Spacemissionen

Kl. 14.40 – 15.15: De bedste journalistfilm fra dagen (storskærm)

kl. 15.15: Præmieoverrækkelse

kl. 15.30: Tak for i dag

Pressefoto