Overlæge Anders Fomsgaard gør dig klog på den nyeste forskning i virus, når Næstved Bibliotek livestreamer naturvidenskabeligt foredrag fra Aarhus Universitet. Det sker tirsdag den 7. marts kl. 19.00-21.00.

Virus er det mindste smitstof. Udenfor vores celler er det blot en livløs partikel uden eget stofskifte og evne til at formere sig. Det er en mikroskopisk “pose” af protein indeholdende lidt gen-materiale. Men så snart denne “pose” penetrerer vores celler, sker der noget. Indeni en celle kan virus nemlig overtage kontrollen og tvinge cellens maskineri til at lave tusinder af nye viruskopier.

På denne måde påvirker virus hele klodens økosystem; de inficerer alt – både mennesker, dyr, planter, svampe og bakterier. Virus er overalt. Men hvad er de for nogle, disse virus?

Corona

Corona-epidemien gjorde os særligt opmærksomme på én virus, men vi bliver alle udsat for en palet af dem igennem livet. Nogle virus er relativt fredelige, andre kan give alvorlige sygdomme – fra en almindelig forkølelse eller herpes til influenza, ebola, aids, abekopper og mange andre. Nogle virus nedkæmpes af vores immunsystem, andre bliver kroniske og kan forårsage mangeartede problemer. Der findes også virus, som vi kan blive vaccineret mod eller behandlet for, mens der er andre, som vi efter bedste evne bør prøve at undgå.

Hør om de vigtigste kendetegn for virus, hvordan de opfører sig, hvordan klimaforandringer, migration og globalisering fører til udbrud, og hvordan virusforskerne er nødt til at tænke og arbejde kreativt i kampen mod dem.

Naturvidenskabelige foredrag i Næstved

Foredragsserien ”Offentlige foredrag i Naturvidenskab” bringer engagerede forelæsere, der holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben til hele Danmark via streaming direkte fra Aarhus Universitet. Du kan se mere om de enkelte foredrag på Aarhus Universitets hjemmeside ofn.au.dk

Foredraget med virusforsker Anders Fomsgaard finder sted tirsdag den 7.00 på Næstved Biblioteks Store Scene.

Bestil din gratis billet på www.naesbib.dk. Foredraget vil blive streamet live fra Aarhus Universitet kl.00, så kom gerne senest kl. 18.45.

Foto: Aarhus Universitet