Alberte og Natali springer ud i fuldt flor som årets første studenter på HTX i Næstved

Den allersidste eksamen er i hus, huen sidder flot på hovederne og Dannebro er traditionen tro sendt til vejrs. Nu står den på en velfortjent sommerferie for Alberte Melin Kabling og Natali Nova Søgaard Rwotto, inden de begge drager ud på livets landevej i vidt forskellige retninger.

IMG0196.JPG
Alberte Melin Kabling, pressefoto
IMG0177.JPG
Natali Nova Søgaard, pressefoto

Den allersidste eksamen er i hus, huen sidder flot på hovederne og Dannebro er traditionen tro sendt til vejrs. Nu står den på en velfortjent sommerferie for Alberte Melin Kabling og Natali Nova Søgaard Rwotto, inden de begge drager ud på livets landevej i vidt forskellige retninger.

Med målet i sigte
19-årige Alberte tager et sabbatår efter sin tid på bioteknologi og matematik. Nu skal hun arbejde en masse og finde sin egen lejlighed, inden hun skal læse videre, mens 19-årige Natali, med informatik og matematik i rygsækken, går den lige vej ind på studiet. Fælles for dem begge ved de præcis, hvad fremtiden bringer.

Natali glæder sig til en tid på KU, hvor hun skal læse machine learning, og hvem ved? Måske udvikler hun metoder til at diagnosticere sygdomme, afsløre fake news, styre selvkørende biler eller forudse udbrud af virus i samfundet.

Alberte drømmer om et arbejdsliv som jordemoder.

-Det er starten på et nyt liv. Jeg vil gerne være med til at skabe tryghed for den nye familie midt i den stressende og forvirrende tid det kan være. Alle familier er forskellige og har brug for noget forskelligt for at blive trygge. Og så er der selvfølgelig alt det bioteknologiske ved faget – det er spændende, fortæller Alberte.

En rigtig god tid på trods af udfordringer
Både Alberte og Natali startede på HTX, da Corona var på sit højeste, og det var en udfordring at lære online og få et socialt liv op at køre med sine nye klassekammerater. Men så er det godt at gå på en lille skole, hvor der er overskud og opbakning til eleverne.

-Efter Corona var vi (eleverne, red.) i Polen sammen, og skolen har været rigtig god til at være åben for, at vi kunne lave ting sammen, fortæller Alberte og fortsætter:

-Hvis man har gode idéer, er skolen meget imødekommende. Fx foreslog jeg selv en sommerfest, som Per Munkholm, rektor på HTX i Næstved, uden at tøve bakkede fuldt ud op omkring. Og så er det en lille skole uden nogen former for hierarki, hvor alle kender alle. Det er enormt hyggeligt.

Natali stemmer i.

-Der har altid været nogen at tale med, og det har været rart at være der. Det er meget fedt at have en hel masse tekniske fag, hvor vi har haft mange muligheder for selv at bestemme, hvad vil lave i fagene, hvilke projekter vil have, og hvordan vi bygger dem op.

Og når eksamenerne stod for døren, er skolen også trådt i karakter med beroligende ord.

-Jeg lider af eksamensangst, men min studievejleder Lea har været en kæmpe hjælp for mig. Hun har altid fundet tid til at snakke, hvis jeg havde brug for at tale om mine eksamener, og formåede altid at gøre mig mere rolig. Derudover endte jeg med at klare mine eksamener rigtig godt, fordi hun virkelig hjalp mig med angsten, siger Alberte.

Overgiv dig til studierne, men vent med at tænke for meget på fremtiden
Overvejer du selv at starte på en HTX, har både Natali og Alberte nogle rigtig gode råd til dig.

-Gør det, der er sjovt. Lad være at tænke over, hvad du skal bruge det til. Gør det, der er spændende lige nu og her. Så skal du nok finde ud af, hvad du vil senere, siger Natali.

-Lav gode noter og lav alting til at starte med. Lad være med at udskyde det til sidste øjeblik. Det er udfordrende fag, som du ikke kan tale dig ud af. Og prøv at gøre en stor indsats for det sociale fra starten, for det kan godt gå lidt tabt i alt det teoretiske, fortæller Alberte.

Nu står den på ren afslapning for Natali og Alberte sammen med familie og venner oven på nogle heftige eksamensdage.

Det er ingen sag at tage en HTX, når bare man har et godt sammenhold med sine kammerater på tværs af studieretninger og en god skole, der støtter én hele vejen igennem.

IMG0202.JPG
Pressefoto