Når kommunerne i Region Sjælland skal sagsbehandle byggetilladelser starter timeprisen på 369 kroner i Næstved og slutter på lidt over tusind kroner i Køge. Ringsted, Slagelse, Guldborgsund og Lejre derimod sagsbehandler byggetilladelserne uden beregning. Uanset prisen er der behov for en effektiv sagsbehandling med korte ventetider, mener DI Byggeri Sjælland & Lolland-Falster.

I Køge koster det 1.006 kroner per time kommunen bruger på at sagsbehandle en byggetilladelse til fx et nyt parcelhus, et kontordomicil eller en tilbygning. I Odsherred og Greve ligger prisen på henholdsvis 838 og 817 kroner per time. Hvis byggeriet derimod ligger i Næstved, er timeprisen kun 369 kroner.

Ud af landets 98 kommuner er timeprisen i Køge den tredje højeste. Det viser en ny opgørelse fra DI Byggeri.

– Når man tager en timepris på mellem 800 og 1.000 kroner, må der helt automatisk også forventes en effektiv service med korte ventetider. Og her kan jeg da ikke undgå at lægge mærke til, at ventetiden i Køge, Odsherred og Greve er på i gennemsnit henholdsvis 78, 107 og 86 dage. Det er en lang ventetid. Næstved derimod klarer papirarbejdet på i gennemsnit 50 dage, og her springer en forskel i prisen på over 600 kroner i timen selvfølgelig en i øjnene, siger formand for DI Byggeri Sjælland & Lolland-Falster Jesper Toftebjerg Andersen og uddyber:

– Tallene viser, at pris og effektiv service ikke nødvendigvis hænger sammen. Fra min side af bordet er budskabet helt klart: Vi har brug for en effektiv sagsbehandling med korte ventetider, og vi betaler gerne prisen, hvis bare servicen er i orden.

I Holbæk og Faxe ligger timeprisen på omkring 700 kroner. I Lolland, Solrød, Kalundborg og Vordingborg ligger den mellem 600 og 700 kroner. Ventetiderne derimod svinger fra 146 dage i Holbæk og 130 dage i Solrød til kun 14 dage i Faxe og 31 dage i Vordingborg.

– Generelt set har flere af vores kommuner en udfordring med lange ventetider, og det er ikke nødvendigvis dem med den højeste timepris, der har den korteste ventetid. Her ligger en stor opgave for mange af vores lokale kommuner i at få sagsbehandlingen op i tempo og ventetiden ned på et acceptabelt niveau. Det burde ikke tage flere måneder at sagsbehandle en byggetilladelse, når alle byggesagens oplysninger er sendt ind, siger Jesper Toftebjerg Andersen, DI Sjælland & Lolland-Falster.

I Stevns og Roskilde koster en byggetilladelse et fast gebyr på omkring 1.100 kroner. Det samme gælder for nogle bygningstyper i Sorø, mens andre sagsbehandles til en timepris på 580 kroner. Ringsted, Slagelse, Guldborgsund og Lejre sagsbehandler byggetilladelserne uden beregning.

– En lav pris eller en gratis service kan aldrig kompensere for en lang ventetid. En ventetid på 112 dage i Guldborgsund, 99 dage i Slagelse eller 107 dage i Roskilde er alt for lang – uanset om prisen er nul kroner eller et mindre fast gebyr, siger Jesper Toftbjerg Andersen, DI Byggeri Sjælland & Lolland-Falster.

Foto: ABW