Tirsdag den 28. marts kl. 19.00-21.00 kan du på Næstved Bibliotek høre et foredrag om astronomi med adjunkt i astrofysik Mia Sloth Lundkvist og professor i astrofysik Hans Kjeldsen. Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet.

Når vi ser op på stjernehimlen, ser vi stjerner i alle livsstadier, fra nye stjerner der lige er blevet dannet i interstellare gasskyer til rester efter stjerner, hvis liv er endt i en voldsom eksplosion. Fra fødsel til død gennemgår stjernerne forskellige udviklingsstadier – alt efter deres masse og deres ydre og indre forhold. Fælles for alle stjerners livscyklus er, at de dannes af støv og gas, der trækker sig sammen og udsender lys i millioner eller milliarder af år, for så at ende deres liv kaotisk som ustabile stjerner eller ultimativt som supernovaer, der udslynger støv og gas og giver liv til nye stjerner.

Lyt til stjernernes musik
Adjunkt i astrofysik Mia Sloth Lundkvist og professor i astrofysik Hans Kjeldsen, begge fra Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet, gør dig ved dette foredrag klog på stjernernes vilde liv. Du vil blandt andet høre om, hvordan vi kan “kigge ind” i stjernerne ved at studere de lydbølger, som de udsender – det som kaldes asteroseismologi. Hør også om hvad stjernernes “musik” fortæller os om deres indre.

Du vil få at se, hvordan forskerne bygger stjerner i en computer, og hvordan man kan sammenligne dem med stjernerne i universet og dermed blive klogere på, hvordan de vil udvikle sig. Hør desuden om nogle af de målinger og resultater, som forskerne har fået fra NASA’s rumteleskoper Kepler og TESS, ESO’s teleskoper i Chile og teleskoperne i SONG-netværket.

Til slut vil du komme med en tur rundt på stjernehimlen og se og høre om en række udvalgte stjerner i forskellige stadier af deres vilde og fascinerende liv.

Naturvidenskabelige foredrag i Næstved
Foredragsserien ”Offentlige foredrag i Naturvidenskab” bringer engagerede forelæsere, der holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben til hele Danmark via streaming direkte fra Aarhus Universitet. Du kan se mere om de enkelte foredrag på Aarhus Universitets hjemmeside ofn.au.dk

Foredraget finder sted tirsdag den 28. marts kl. 19.00-21.00 på Næstved Biblioteks Store Scene. Bestil din gratis billet på www.naesbib.dk

Foredraget vil blive streamet live fra Aarhus Universitet kl. 19.00, så kom gerne senest kl. 18.45.

De fjerne stjerner kommer lidt tættere på ved aftenens foredrag. Foto: Aarhus Universitet