Uge 36 er Naturens Uge. Det markerer Næstved Bibliotek og Borgerservice med et rigt program af udeoplevelser, smagt til med kulturelt krydderi – i form af musik og litteratur – som undersøger naturens væsen. Vi kommer til at være nysgerrige på, hvad naturen rører i os og hvordan vi omvendt påvirker den.

I løbet af ugen forholder vi os til naturen som et kulturelt rum. Det bliver den i dét øjeblik, vi som mennesker interagerer med den. – Vi kommer til at være nysgerrige på, hvad naturen rører i os og hvordan vi omvendt påvirker den. Og med antagelsen om, at glade naturbenyttere er gode naturbeskyttere, glæder vi os til en uge fyldt med muligheder for at komme tættere på uderummet omkring os, fortæller kulturformidler Anne Hauge Madsen fra Næstved Bibliotek og Borgerservice.    

Natur og kultur som et fælles tredje rum

I løbet af ugen samles vi i og om naturen, som et fælles rum, og deler de indtryk, den giver os. Vores oplevelse af naturen, som vi indtager den gennem vores eget sanseapparat, udvides ved at dele den med andre, når vi bliver gjort opmærksomme på, for os endnu skjulte, detaljer og perspektiver. Disse opdagelser i naturen bidrager kunsten også til – og deltager du fx i ”Litterær skumringsvandring i Fruens Plantage” onsdag den 6. september kl. 19.00-21.00, så kommer du til at opleve dette på egen krop.

Indtryk, der forandrer

– At danse i sommerregn, gå barfodet i bækken eller at lægge kinden mod barken på et ældgammelt træ, kan være oplevelser så sanserige, at vi let kan genkalde os stemningen og de øvrige begivenheder i vores liv på dét tidspunkt, mange år senere. Det er også noget, vi kender fra musik og litteratur, der ofte kan føre os tilbage i tiden, når vi genoplever det. Det kan være store indtryk, der bliver hos os, som et holdepunkt i livet eller som et perspektiv, der førte os til forandring, slutter Anne Hauge Madsen.

Børnebiblioteket i Næstved inviterer i samarbejde med Dybsø Naturskole kommunens daginstitutioner med til stranden, for at opleve livet på havbunden fra en naturfaglig, sanselig og skønlitterær vinkel.

Mandag den 4. september og torsdag den 7. september kl. 13.30 inviterer børnebiblioteket derudover til aktiviteten ”Insekternes Liv”, hvor vi gennem højtlæsning og kreativ udfoldelse, med genbrug af gamle bøger, bliver klogere på krible-krabledyr, habitater og biodiversitet.

Desuden kan I som børnefamilie deltage i ”Familiebål og naturhistorier” ved lokalbibliotekerne. I Glumsø er det mandag den 4. september, i Korskilde onsdag den 6. september og i Fuglebjerg onsdag den 6. september. Arrangementerne foregår fra kl. 17.00-18.00.

Forfatterforedrag i børnehøjde

Vi byder også på et forfatterforedrag i børnehøjde ”Naturtur i byen” med Sophie Souid og Emilia Rubæk, på Næstved Bibliotek lødrag den 9. september kl. 10.30-11.30.

Få et overblik over de enkelte arrangementer i Naturens Uge på naesbib.dk/arrangementer. Vær opmærksom på, at nogle af arrangementerne kræver tilmelding.

I løbet af ugen samles vi i og om naturen. Foto: Næstved Bibliotek