Salget af energidrikke er de seneste år eksploderet. Og det mærker landets tandlæger. Hele 75 % oplever en stigning i syreskader forårsaget af energidrikke. Det viser en ny rundspørge, som Tandlægeforeningen har lavet, og som 425 tandlæger har svaret på.

Det bekymrer Tandlægeforeningens formand, Susanne Kleist, der forklarer, at patienter med syreskader kan opleve isninger, og at tænderne kan blive misfarvede. Fx kan fortænderne komme til at se grålige og gennemsigtige ud, og der kan også brække små stykker af tænderne.

– Det er en bekymrende udvikling. Syreskader skal tages alvorligt, for de kan i værste fald betyde, at man skal have omfattende behandling resten af livet, fx tandkroner og facader på flere tænder. I bedste fald kan man slippe ved at skære ned på det, der er årsagen til skaderne, fortæller Susanne Kleist.

Salg af energidrik eksploderer blandt unge
Ifølge Coop Analyse er energidrikkens popularitet steget jævnt siden 2010, men særligt efter 2019 er salget eksploderet. I 2021 blev der solgt fem gange så meget energidrik som i 2010. Her var det unge mellem 15-34 år, der købte mest energidrik.

Det høje forbrug er ifølge Susanne Kleist et problem. Det er nemlig svært at opdage syreskader i tide, fordi man i de tidlige stadier typisk ikke selv hverken se eller mærke skaderne. Derfor er det vigtigt at gå regelmæssigt til tandlæge.

– Særligt de unge, som har et højt forbrug af energidrik, skal være opmærksomme på drikkens skadelige virkning. De skal bruge deres tænder i rigtig mange år endnu, så tag det alvorligt, når tandlægen konstaterer, at der er optakt til syreskader. Vi skal for alt i verden forebygge, at syreskaderne når at udvikle sig for meget, advarer Susanne Kleist.

Tænderne ligger i syrebad
Syreskader opstår, når tænderne mister mineraler og bliver slidt, fordi de ofte og over lang tid udsættes for noget syreholdigt, fx læskedrikke, sur frugt og smoothies.

Når man drikker små slurke af energidrik over flere timer, udsætter man tænderne for et konstant syrebad. Det gælder også de sukkerfri energidrikke, som kan være lige så skadelige som sukkerholdige drikkevarer.

Gode råd, hvis du vil undgå syreskader
• Indtag en sund og velafbalanceret kost, og begræns dit daglige indtag af syreskadelige føde- og drikkevarer – også drikkevarer med mærkaten ”light” eller ”diet.”
• Indtag så vidt muligt sure fødevarer ifm. hovedmåltiderne fremfor mellem måltiderne.
• Vælg alternativer til syreholdige produkter, fx vand eller mælk og vælg primært produkter med et højt indhold af calcium.
• Skyl ikke syreholdige drikkevarer rundt i din mund.
• Undgå at indtage sure føde- og drikkevarer i mange små bidder eller slurke over en længere periode.
• Skyl munden med vand, efter du har indtaget en syreholdig drik.
• Spørg din tandlæge til råds, hvis du lider af mundtørhed, da du har en øget risiko for syreskader.
• Brug altid tandpasta med fluorid og gerne tin (tinfluorid).
• Gå regelmæssigt til tandlæge, så din tandlæge kan holde øje med sundhedstilstanden i din mund.

Foto: ABW