Gældsstyrelsen inddriver hvert år et milliardbeløb ved at modregne borgere i udbetalingen af overskydende skat. I 2021 blev der modregnet gæld for ca. 2,4 mia. kr. fordelt på omkring 394.000 borgere.

Nu begynder Skattestyrelsen udbetalingen af overskydende skat fra årsopgørelsen, og mange borgere har igen i år grønne tal på bundlinjen. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at pengene bliver udbetalt.

Har du gæld til det offentlige, kan Gældsstyrelsen nemlig benytte såkaldt modregning. Her går den overskydende skat til at dække borgernes gæld helt eller delvist, før en eventuel rest bliver udbetalt. Sidste år modregnede styrelsen ca. 394.000 borgere for samlet 2,4 mia. kr. i overskydende skat. Det svarer til ca. 6.100 kr. pr. skyldner. Igen i år vil borgere med gæld til det offentlige opleve, at pengene i stedet går til at få nedbragt deres gæld.

”Hvert år modtager vi rigtig mange opkald i forbindelse med årsopgørelsen, fordi det kommer bag på mange borgere, at vi har mulighed for at bruge den overskydende skat til at nedbringe deres gæld. Men det er vores ansvar at sørge for, at så meget gæld som muligt bliver inddrevet, og med modregning sikrer vi, at gælden til det offentlige bliver reduceret, før de her borgere eventuelt får pengene i hånden,” siger direktør i Gældsstyrelsen, Lars Nordahl Lemvigh.

I Region Sjælland er den største andel af borgerne blevet modregnet. Her er det 8 procent af indbyggerne, der er blevet modregnet i udbetalingen af overskydende skat i 2021. Den mindste andel er i Region Midtjylland og Nordjylland, hvor 6 procent af indbyggerne er blevet modregnet i overskydende skat.

I alt inddrev Gældsstyrelsen sidste år 2,8 mia. kr. ved at modregne gæld i udbetalinger fra det offentlige. Udover overskydende skat kan styrelsen også modregne i fx landbrugsstøtte og børne- og ungeydelse.

Kilde. 

 

Foto: ABW