Modtagerne af Diskontobankens Jubilæumslegat 2022 er blomsterdekoratør og indehaver af L’art des Fleurs, Claus Andersen og tidligere ejer af Underhuset, Ivan Petersen.

Legatmodtagerne sammen med bestyrelsen for Diskontobankens Jubilæumslegat. Fra venstre: Sydbanks direktør Jesper Lund Vimmer, byrådsmedlem Marc Hvenegaard, tidligere ejer af Underhuset, Ivan Petersen, blomsterhandler Claus Andersen, borgmester Carsten Rasmussen, retspræsident Alex Elisiussen og byrådsmedlem Hanne Sørensen.

Den ene skaber smukke blomsterkreationer til enhver lejlighed, den anden har sørget for liv og livemusik på Axeltorv i mange år.
Onsdag aften modtog Claus Andersen og Ivan Petersen Diskontobankens Jubilæumslegat 2022. Legatet gives hvert år til en eller flere personer, der har gjort en særlig indsats for byen eller som ansat for Næstved Kommune.

Flotte blomster i Næstved i 25 år

Claus Andersen er født i Næstved, men hans blomstereventyr begyndte i København. Drømmen var ellers at få en læreplads som blomsterdekoratør i Næstved, men de lokale blomsterhandlere tog ikke elever.

Det blev i stedet til en praktikperiode hos Erik Bering i København. Senere fik Claus Andersen elevplads hos blomsterdekoratør Tage Andersen, hvor han blandt andet havde opgaver for teatre og for hoffet.

Men da muligheden bød sig for egen forretning i Næstved, vendte Claus Andersen tilbage til sin fødeby og i år er det 25 år siden, han åbnede L’art des Fleurs i Kirkestræde.

Legatbestyrelsen begrunder blandt andet valget af Claus Andersen med, at hans butik er unik og skiller sig ud. Han behandler alle sine kunder ens – høj som lav, og gør i det hele taget meget ud af at tage sig tid til en lille snak med hver enkelt.

Øl og musik på Axeltorv

På en varm forårsfredag samles hundredvis på Axeltorv til tonerne af jazz, blues, kopinumre eller noget helt fjerde, mens ugen skylles ned med en kold øl.

De populære fredagsarrangementer er Ivan Petersens opfindelse. Han har været ejer af Underhuset ind til sidste år, hvor værtshuset blev solgt. Nu ville han prøve at have sammenhængende ferie i løbet af sommeren – en luksus han ikke har haft i over tyve år.

Selvom Ivan har takket af som ejer af Underhuset, så fortsætter fredagsmusikken på Axeltorv. De nuværende ejere, Nino og Elisabeth Gjerløv Rizzato fører nemlig traditionen videre.

Jubilæumslegatet

Diskontobankens Jubilæumslegat blev stiftet tilbage i 1935 og bliver altid overrakt den 15. juni, som er Næstveds officielle fødselsdag. Foruden æren og diplomet, får legatmodtagerne en buket blomster og en Holmegaard Provence-skål med inskription.

Legatet har til formål at hædre personer, der er ansat i Næstved Kommune, og som har udført deres tjeneste på en særlig påskønnelsesværdig måde. Legatet kan også uddeles til en person, der ikke er ansat i Næstved Kommune, men som har udført et fortjenstfuldt arbejde for Næstved By eller ved sit arbejde har kastet glans over Næstved By.

Legatbestyrelsen består af Sydbanks direktør Jesper Lund Vimmer, retspræsident Alex Elisiussen, borgmester Carsten Rasmussen samt byrådsmedlemmerne Marc Hvenegaard og Hanne Sørensen.

Det var en enig bestyrelse, der besluttede, at netop Claus Andersen og Ivan Petersen skulle modtage legatet i år.

Pressefoto