Den 5. oktober kl. 19.00-21.00 livestreamer Næstved Bibliotek fra Aarhus Universitet. Astronomi-professor Steen Hannestad fortæller om Big Bang, mørkt stof og endeløse galakser.

De populære naturvidenskabelige foredrag fra Aarhus Universitet vender tilbage. Via livestream kan folk i hele landet se spændende naturvidenskabelige foredrag fra de dygtigste forskere – direkte på storskærm.

Til efterårets første naturvidenskabelige foredrag kan du høre Steen Hannestad, professor i astronomi ved Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet. Han fortæller om Big Bang og det usynlige univers.

Mørkt stof er en forudsætning for liv

Mørkt stof og mørk energi udgør 95% af universet, men vi ved faktisk ikke, hvad det er. Uden det mørke stof ville livet imidlertid ikke eksistere. Vi ved, at universet begyndte i et Big Bang.

Universet udvider sig hurtigere og hurtigere, men vi ved ikke med sikkerhed hvorfor. Den mest sandsynlige forklaring er, at vores univers er fyldt med mørk energi.

Vi ved også, at galakser, herunder vores egen Mælkevej, aldrig var blevet dannet, hvis universet ikke var fyldt med mørkt stof – en eksotisk type stof, der er usynligt, men påvirker sine omgivelser via tyngdekraften. Uden det mørke stof var stjerner og planetsystemer ikke blevet dannet, og vi ville ikke eksistere.

Kan forskningen i de kommende år give os svar på, hvad det usynlige univers egentlig består af? Ved foredraget bliver du opdateret på dette spørgsmål og den nyeste viden fra landets førende forskere.

De naturvidenskabelige foredrag er tidligere blevet vist i BIO Næstved, men i efteråret viser vi dem på Næstved Bibliotek.
Se foredraget tirsdag den 5. oktober kl. 19.00-21.00 i Loungen på Næstved Bibliotek. Det er gratis at deltage. Tilmelding foregår på www.naesbib.dk

Foto: ABW