Et nyt undervisningsforløb på ZBC har haft til formål at ruste erhvervslivet til bedre at kunne imødekomme lærlinge og medarbejdere, der har særlige behov.
Undervisningsforløbet, der er det første af sin slags, er nu afsluttet. Det var medarbejdere fra entreprenørvirksomheden Arkil, som havde kastet sig ud i det spritnye kursus på ZBC i Næstved.
Forløbet har introduceret både lærlingeansvarlige og mentorer til de pædagogiske elementer, som skal hjælpe dem med at tage imod lærlinge med særlige behov på arbejdspladsen, samt at møde kollegaer med særlige behov med en anden forståelse.
Og det er positivt, mener Johannes Malmros, som er underviser og teamleder på ZBC. For en bredere, lignende indsats fra flere virksomheder kan være med til at bidrage til større lighed i samfundet.
– Mange af de unge mennesker, der ryger på ydersiden af vores samfund, er jo folk, som ikke har været i stand til at færdiggøre deres uddannelse. Hvis man kan være med til at få flere til at gennemføre lærlingeforløb ved at kunne tage bedre imod dem som arbejdsgiver, så bliver det både til gavn for samfundet og for virksomhederne selv, vurderer Johannes Malmros.
Fagligt løft
Kenneth Christiansen er formand i Arkil, og han deltog også i undervisningsforløbet med sine kollegaer. Han sætter især pris på de konkrete værktøjer, han har fået med sig ud ad døren.
– Kurset gav mig en langt bedre forståelse af de unge mennesker og deres udfordringer. Det har givet mig redskaber til at arbejde med dem på en måde, der bygger på tillid og forståelse, siger han.
Projektchef og lærlingeansvarlig hos Arkil, Peter Hein Svendsen, deltog ligeledes i undervisningsforløbet. Han ser det som en mulighed for at føre lærlingearbejdet til et nyt niveau og ruste mentorer endnu bedre til at kunne arbejde konstruktivt med unge, der har særlige behov.
– Arkil har en lang tradition for at uddanne lærlinge, og vi ønsker at skabe de bedst mulige rammer for dem. Det kræver, at vi er åbne og imødekommende over for alle medarbejdere – uanset om de har særlige behov eller ej. Det er et behov, som vi møder i hverdagen, og det er derfor vi har valgt at tage kurset, fortæller Peter Hein Svendsen.
Konflikthåndtering og forståelse
Blandt de redskaber, medarbejderne har fået kendskab til, er konflikthåndtering og forståelse af udviklingsforstyrrelser som fx ADHD og autisme. Derudover har forløbet haft fokus på en mere sammenhængende tilgang til lærlingeforløb.
– Det handler ikke om en bestemt måde at formulere sig på eller en specifik arbejdsopgave. Det handler om at tænke helhedsorienteret for at tilgodese den enkelte lærling, siger Johannes Malmros.
Peter Svendsen forventer, at undervisningsforløbet vil give ham og hans medarbejdere bedre redskaber til at håndtere lærlinge og medarbejdere med særlige behov.
– Vi tror på, at det vil være en fordel for Arkil at have fokus på både faglige og emotionelle aspekter i arbejdet med unge mennesker, siger han.
Peter Svendsen erkender dog, at det kan være en udfordring for en virksomhed som Arkil at omstille sig til en ny måde at tænke på, når det gælder medarbejdere med særlige behov.
– Det kræver en omstilling, men vi tror på, at vi kan overvinde de udfordringer, der måtte opstå, ved at være åbne og imødekommende over for alle medarbejdere, siger han.


