40 procent af danskerne har brugt naturen mere det sidste år end før Corona-nedlukningen, og knapt 9 ud af ti vil blive ved med det. Især de yngre er vilde med at komme ud. Det viser en ny Gallup-undersøgelse foretaget på vegne af Friluftsrådet.

Da restauranter, fitnesscentre, biografer og resten af samfundet i foråret 2020 skulle lukke ned, søgte mange danskere derud, hvor der stadig var åbent: I naturen.

Vi tog også før corona-restriktionernes indtog i skoven eller på stranden, men en ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Friluftsrådet viser, at vi i løbet af det sidste år har været langt mere ude end tidligere.

40 procent af os har det sidste år brugt naturen markant mere eller lidt mere. Det gælder især for kvinder, hvor 45 procent har opholdt sig mere ude end før krisen, samt for danskere i aldersgruppen 18-35 år, hvor næsten halvdelen af dem har været mere under åben himmel end i normale tider.

Friluftsrådet fik i april 2020 foretaget en undersøgelse over vores brug af naturen under Corona-nedlukningens første måned. Den viste, at 34 procent af os i den periode havde været mere ude end normalt.

At tallet nu er højere, glæder Friluftsrådets direktør, Winni Grosbøll.

“At være aktiv udenfor er en opadgående tendens, som vi også så før coronaens indtog, men jeg er glad for at se sort på hvidt, at så mange flere siden foråret sidste år har fået øje på, hvad naturen kan. Og især at også de yngre af os kommer ud,” siger Winni Grosbøll.

Det er en nærliggende tanke, at mønstret ændrer sig, når verden genåbner, og vi igen kan gå i biografen, til koncert og mødes på en restaurant. Men ifølge undersøgelsen bliver det ikke nødvendigvis sådan – tværtimod tror knapt 9 ud af 10 af dem, der har været mere ude det senere år, at de vil fortsætte med at bruge naturen meget.

Afslapning, motion – og der, hvor man holder fødselsdag

Det er forskelligt, hvad vi forestiller os, at vi vil foretage os udenfor fremover. Dog er naturens tre store trækplastre for alle uanset alder, geografi og køn der, hvor vi dyrker motion, får nye naturoplevelser og kobler mentalt af.

Derudover har vi opdaget muligheden for at bruge uderummet som et socialt mødested.

Det gælder især for de 18-35-årige, som er den gruppe, der har været mest til fødselsdag, sammenkomst eller mødtes med venner udenfor i løbet af de sidste tre måneder.

Mens det for danskerne generelt er godt halvdelen af os, der har brugt naturen som et socialt mødested siden nedlukningen i december 2020, er tallet for de 18-35-årige 68 procent.

Lidt anderledes forholder det sig for den ældste del af befolkningen: Over halvdelen af de +60-årige har ikke deltaget i udendørs sociale arrangementer i løbet af de sidste tre måneder.

Gåture hitter

En af de aktiviteter, det er mest oplagt at bruge naturen til, er at gå en tur. Og det har vi i den grad gjort.

45 procent af os har været på flere vandre- eller gåture end før krisen, og mere end hver femte dansker har snøret skoene mindst fem gange om ugen og brugt en halv time eller mere på en gåtur.

Stigningen i antallet af gåture er størst blandt de 18-35-årige. Her har 57 procent travet flere ture det sidste år, end hvad de har gjort tidligere.

Gruppen er dog samtidig den, der har gået færrest ugentlige ture i perioden. 12 procent har været afsted mere end fem gange om ugen – for de +60-årige er det tal 28 procent.

Direktør i Friluftsrådet, Winni Grosbøll, er begejstret for, at så mange har opdaget glæden ved at gå og set mulighederne i at rykke indendørs arrangementer udendøre. Hun hæfter sig dog især ved undersøgelsens indikation af, at mange vil fortsætte med at bruge naturen.

“Det er rigtigt godt, for der er mange gevinster at hente ved at dyrke friluftsliv. Men med så mange flere mennesker i naturen er det vigtigere end nogensinde at sørge for gode rammer for friluftslivet, så vi alle sammen kan få gode naturoplevelser, samtidig med at vi passer på vores natur. Det arbejder vi benhårdt på i Friluftsrådet ved blandt andet at have fokus på adgang til naturen i form af flere rekreative stier og færre barrierer. For vi skal alle sammen have mulighed for at komme ud i vores natur,” siger Winni Grosbøll.

 

Foto: ABW